Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Meer vrouwen in regering-Abe

Premier Abe omringd door zijn vijf vrouwelijke ministers.
Premier Abe omringd door zijn vijf vrouwelijke ministers. Foto’s Reuters

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vanmorgen twee gematigde partijgenoten, die nauwe banden met China hebben, op sleutelposities binnen zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) benoemd. Ook wijzigde hij zijn kabinet. Daarbij valt vooral het aantal nieuwe vrouwelijke ministers op. In totaal telt Abe’s achttienkoppige kabinet nu vijf vrouwen. Daarmee komt de premier een belofte na, die hij vorig jaar deed. Het is voor het eerst dat Abe zijn kabinet hervormt sinds zijn aantreden eind 2012. De belangrijkste ministers binnen zijn kabinet, zoals minister Taro Aso van Financiën, handhaafde hij evenals minister Fumio Kishida op Buitenlandse Zaken.

Met de benoeming van Sadakazu Tanigaki en Toshihiro Nikai, die beiden vanouds op goede voet met China staan, op topposities binnen de LDP lijkt Abe volgens waarnemers een voorschot te nemen op een topontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping later dit jaar. (Reuters, BBC)