Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Zij houden Nederland in leven

NPO 1, 20.30-21.25u.

Gebrek aan ambitie hebben de makers van Zij houden Nederland in leven niet. Deze vijfdelige reeks over de gezondheidszorg werd in één dag met 70 camera’s gefilmd, verspreid over het hele land. Deze aanpak – overgenomen van BBC-serie Keeping Britain Alive – moet een zo compleet mogelijk beeld geven van het dagelijkse werk van 1,2 miljoen zorgwerkers en hun patiënten.

We vliegen mee in een traumahelikopter, kijken naar een maagverkleiningsoperatie en bezoeken een kinderhospice. Een mix van traditionele medische programma’s als Ingang Oost met een vleugje Nederland van boven. De tikkende klok in beeld doet denken aan de actieserie 24. De schakelingen volgen elkaar in hoog tempo op.

Aflevering 1 opent met de Amsterdamse cafébaas Ray Hartigan. Hij raakte door kanker zijn neus kwijt en krijgt een prothese. Aan de hand van trouwfoto’s hebben specialisten een nieuwe siliconenneus gemaakt. Zijn reactie als hij voor het eerst de neus opzet is een mooi feelgood-moment.

Het programma doet niet aan goedkoop effectbejag, maar wel aan expliciete gruwelen, zoals het gapende neusgat en de stang die in de maag verdwijnt.

Thijs Schrik