Huizense ‘jihadisten’ donderdag voorgeleid

Foto ANP/Lex van Lieshout

De vier ouders uit Huizen die dit weekend werden aangehouden op verdenking van het steunen van de gewapende strijd van terreurorganisatie Islamitische Staat worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag besloten.

Het eerste ouderpaar werd vrijdagavond aangehouden. Bij het doorzoeken van het huis van de 30-jarige vrouw en de 31-jarige man werden aanwijzingen gevonden dat het gezin op het punt stond te vertrekken uit Nederland.

Een dag later werd een ander stel uit Huizen opgepakt. Deze 34-jarige man en zijn 32-jarige vrouw worden net als het andere echtpaar verdacht van het steunen van de gewapende strijd van IS en deelneming aan een terroristische organisatie. De in totaal zes kinderen van de twee echtparen zijn uit huis geplaatst.

Het OM besloot maandag de verdachten nog niet voor te geleiden omdat meer tijd nodig was voor onderzoek. Wel mochten de ouderparen drie dagen langer worden vastgehouden om de officier van justitie meer tijd te geven voor een besluit over de voorgeleiding. (Novum)

Lees ook de column van Margriet Oostveen vandaag over de Superleuke ‘jihad’-familie.