Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Games

Hakken en graven

Met de uitgave op Wii U kun je SteamWorld Dig nu op vrijwel alle spelcomputers downloaden. Dat is aan te raden, want het is een vakkundig gemaakt avontuur waarin veel van de lol van games samenkomt: de lol van het exploreren (van de mijnen onder een steampunk wildweststadje, compleet met surrogaat-Morricone-soundtrack), de lol van het verzamelen (van waardevolle edelstenen, die je inruilt voor harde dollars), de lol van het steeds beter worden (door upgrades te kopen waarmee je makkelijker stenen weghakt en terug naar de oppervlakte klimt), en de lol van gaandeweg ontdekken wat er aan de hand is (in dit geval met je oom; wat heeft hij te maken met de vreemde toestanden diep onder de grond?). SteamWorld Dig zuigt je in zijn gameplay zoals je drilboor zichzelf door steeds hardere steenlagen trekt. Jammer alleen dat als je echt op stoom komt, na een uur of vijf hakken en graven, de game al bijna is afgelopen. Een uitstekende eindstrijd kan de ‘was dit alles’-sensatie niet onderdrukken.