Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Slechterik uit Bond-film overleden

De Duitse acteur Gottfried John, bekend als slechterik in de James Bondfilm Goldeneye, is overleden. Hij was 72 jaar. John speelde in de film uit 1995 de rol van de Russische generaal Ouromov, die het opneemt tegen James Bond (Pierce Brosnan). De acteur bezat een markante kop die hem ook geschikt maakte voor de rol van Caesar, in de film Asterix & Obelix tegen Caesar. In Duitsland werkte hij veel samen met regisseur Rainer Werner Fassbinder, onder meer in Berlin Alexanderplatz. (NRC)