Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gemeenten: kabinet, schiet op met verbod op wilde dieren in circus

2007: een bezoeker van Circus Renz poseert bij een actievoerder van Circusleed, dat zich hard maakt tegen dieren in het circus.
2007: een bezoeker van Circus Renz poseert bij een actievoerder van Circusleed, dat zich hard maakt tegen dieren in het circus. Foto ANP/ Koen van Weel

Het kabinet moet haast maken met een verbod op wilde dieren in het circus. Dat schrijven wethouders en burgemeesters van 24 gemeenten in een brief aan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA). In het regeerakkoord werd een dergelijk verbod al aangekondigd. “Het gaat ons veel te langzaam”, zei een van de ondertekenaars, wethouder dierenwelzijn in Utrecht Paulus Jansen (SP), vanochtend op Radio 1.

Update 13.22 uur: Staatssecretaris Dijksma zegt in een reactie op de brief dat ze dit najaar nog met een wetsvoorstel komt voor een wettelijk verbod op wilde dieren in circussen. Aan de orde zal volgens haar zijn om welke dieren het precies zal gaan en het zal even tijd kosten, benadrukt ze. Het is nog niet duidelijk of het verbod gaat gelden voor nieuw aan te schaffen dieren of ook dieren die al in het circus staan.\
Telegraaf-verslaggever Inge Lengton:

Twitter avatar IngeLengton Inge Lengton Voorstel voor verbod op bepaalde circusdieren komt dit najaar, zegt staatssecretaris Dijksma

De brief is een initiatief van wethouder dieren in Rotterdam Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam). Momenteel is het voor gemeenten bijzonder moeilijk om circussen met dieren te weren, legde wethouder Jansen uit:

“Met veel moeite en omwegen kun je aangeven dat een circus zonder dieren de voorkeur heeft, maar dat werkt niet altijd.”

Dat blijkt uit de praktijk. Momenteel staat er in Utrecht een circus met wilde dieren:

“Dat geeft veel frustratie omdat er mensen zijn die dat niet willen.”

Dat er nog altijd geen verbod is terwijl dit wel in het regeerakkoord wordt aangekondigd, hoeft volgens Jansen niet te betekenen dat er discussie tussen de coalitiepartijen is ontstaan. “Ik heb de indruk van niet. Er was een flinke politieke agenda waarbij er andere prioriteiten waren.”

Dat roept de vraag op of het verbod nu wel prioriteit krijgt. “We hopen dat de staatssecretaris ons signaal serieus neemt”, zei Jansen hierover. “Op andere terreinen maakt ze veel haast, waarom op dit terrein niet?” (Novum)