Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

‘Marlon Brando gedroeg zich als een klein kind’

„Hij gedroeg zich als een klein kind, erg onverantwoordelijk.” Dat zei regisseur Francis Ford Coppola bij een vertoning ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van zijn film Apocalypse Now op het Amerikaanse filmfestival Telluride. Coppola, die de film persoonlijk had gefinancierd tegen 17 procent rente, stond aan de rand van de financiële afgrond door het onmogelijke gedrag van zijn ster. Brando was niet in staat om ook maar een enkele zin van het scenario te onthouden. Coppola maakte daarom geluidsopnamen van vijf dagen improvisaties met de acteur en schreef de meest treffende formuleringen uit. Bij de filmopnamen gaf hij Brando een geluidsoortje mee waarop hij kon drukken zodat hij de acteur zijn teksten tijdens de opnamen kon influisteren.