Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wonen

Nieuw gedenkteken voor slachtoffers nazi’s

Bezoekers bij het monument. Foto AP
Bezoekers bij het monument. Foto AP

Voor de ruim tweehonderdduizend lichamelijk en verstandelijk gehandicapten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn omgebracht is gisteren in Berlijn een gedenkteken onthuld. Het monument, platen blauw glas van in totaal 24 meter breed, staat vlakbij het monument voor de Joodse slachtoffers van de oorlog en het gedenkteken voor de homo's en zigeuners die door de nazi's zijn vermoord. Op de plek van het monument stond in 1940 een villa waarin de moord op patiënten van ziekenhuizen en psychiatrische inrichtingen werd voorbereid. De nazi's beschouwden hen als ‘waardeloos’ en hadden de bedden nodig voor gewonde burgerslachtoffers en militairen.