Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Koning opent futuristische DSM-fabriek in Iowa

Het moet een winstmachine worden, de nieuwe fabriek van DSM die Koning Willem-Alexander vandaag opent in het Amerikaanse Emmetsburg, Iowa. Het FD schrijft over deze ‘futuristische fabriek’ voor biobenzine en zet op een rij wat de kansen én de bedreigingen zijn.

In de nieuwe fabriek, gelegen tussen de kilometerslange maisvelden van het Amerikaanse midwesten, gaat het chemieconcern uit Geleen waardeloze plantenresten omzetten in autobrandstof. Van de bladeren en stengels van maisplanten, en dus niet van eetbare delen van de plant of koolzaad en suikerbieten, wordt middels een ingewikkeld proces ethanol gemaakt. Deze wordt vervolgens aangelengd met benzine voordat het aan de pomp wordt verkocht.

Verwacht wordt dat de Amerikaanse overheid het bijmengen van biobenzine uit plantenresten verplicht gaat maken. Volgens DSM zal hierdoor een markt ontstaan voor zo’n 400 fabrieken die deze biobenzine kunnen produceren. Tot op heden zijn het er echter nog maar een paar - waaronder vanaf vandaag die van DSM. Een voorsprong die het bedrijf hoopt uit te buiten.

Altijd een feestje bij Tony’s Chocolonely

Onlangs werd Tony’s Chocolonely verkozen tot beste kleine werkgever van Nederland. nrc.next geeft vandaag vijf verklaringen waarom juist de Amsterdamse chocolademaker en niet de gebruikelijk ICT-bedrijven er met deze eer vandoor ging.

Wat blijkt? Het bedrijf, dat met 20 werknemers bijna uit het kantoor in de Westergasfabriek in Amsterdam is gegroeid, houdt bijvoorbeeld van een feestje. Alle jarigen worden getrakteerd op zelfgebakken taarten, er is een gezamenlijke skivakantie en ‘als er iets af is, gaan de discoballen aan’. Verder zijn alle medewerkers van Tony’s trots op hun product en werken ze graag met elkaar op kantoor. Maar bovenal; er is chocolade. Gratis mee te nemen voor iedere werknemer.

Of er dan geen minpuntje is? Jawel. Bij Tony’s Chocolonely verdienen de medewerkers niet zoveel als ze bij een concurrent zouden kunnen krijgen. Maar zelfs dat is niet eens een echt minpunt, zegt een werknemer, want ‘de waardering voor het werk en de bijdrage die ik kon leveren waren voor mij belangrijker dan het geld’.

Philips wil net als Apple vooroplopen met nieuwe producten

Philips wil een soort Apple worden door, net als de maker van de iPhone, ‘voorop te lopen met nieuwe producten’. Aldus Philips-topman Frans van Houten vandaag in de Telegraaf. Een van de manieren waarop Philips dit doel wil bereiken, is met de ontwikkeling van nieuwe, slimme verlichting. Lampen die knipperen wanneer er nieuwe mail is bijvoorbeeld of verlichting die zich aanpast aan de kleuren van de televisie.

Deze slimme verlichting maakt nu nog maar 5 procent van de omzet van de lichtdevisie van Philips uit, maar volgens Eric Rondolat, die sinds april aan het hoofd van de divisie staat, is het potentieel enorm. ‘Dit kan echt een serieuze businesstak binnen Philips worden.’

Een groei die volgens de topman mede aangezwengeld moet worden door het Hue-systeem dat Philips vorig jaar heeft uitgebracht. Een ‘personal wireless lighting’ systeem dat volgens Rondolat steeds populairder wordt. Al, aldus de Telegraaf, betwijfelen critici nog of het ook bij de gewone consument gaat aanslaan.

    • Anke Meijer