Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De koude wereld van John le Carré

De romans van spionageauteur John le Carré zijn vaak bewerkt voor bioscoop en televisie. Welke verfilmingen zijn het beste?

The Spy Who Came in from the Cold

Martin Ritt, 1965

De doorbraakroman van Le Carré werd twee jaar later een klassieke film met Richard Burton als Britse agent die undercover gaat in Oost-Duitsland, maar ernstig begint te twijfelen aan zijn missie. Bafta’s voor onder meer beste film, beste acteur.

Tinker Tailor Soldier Spy

John Irvin, 1979

De BBC-serie met Alec Guinness was geliefd. De gelijknamige film van Tomas Alfredson uit 2011 doet er niet veel voor onder. Maar volgens Le Carré wás Alec Guinness zijn Smiley geworden, het personage behoorde niet meer de schrijver toe, maar de acteur.

A Perfect Spy

Peter Smith, 1987

Le Carrés meest persoonlijke boek – en volgens velen ook zijn beste – gaat onder meer over zijn relatie met zijn vader, een oplichter. In 1987 bewerkt tot een fraaie, zevendelige miniserie van de BBC met Peter Egan als de dubbelagent Magnus Pym.

The Tailor of Panama

John Boorman, 2001

Luchthartige, scherpzinnige verfilming, met Pierce Brosnan als Brits spion die voor straf wordt overgeplaatst naar Panama en daar op een web van corruptie stuit. Met Geoffrey Rush als couturier en informant die de spion voor zijn kar spant.

The Constant Gardener

Fernando Meirelles, 2005

Succesfilm liet zien dat Le Carré ook na de Koude Oorlog nog veel te zeggen had, in een thriller over de macht van de farmaceutische industrie. Britse diplomaat in Kenia (Ralph Fiennes) wil weten wie zijn vrouw (Rachel Weisz) heeft vermoord.