Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Crimineel tweetal niet bij eerste strafzitting

Antonio Marcos van der P. (25) en Enise Merve B. (20), die afgelopen februari op rooftocht door Nederland trokken, „beseffen ten volle dat ze veel leed hebben aangericht. Dat kunnen ze niet ongedaan maken. Ze gaan zich daarvoor verantwoorden.”

Dat verklaarde advocaat Peter Plasman gistermiddag namens het tweetal voor de rechtbank in Assen. Aanvankelijk wilde B. de verklaring zelf voorlezen, maar daar zag ze op het laatste moment van af vanwege alle media-aandacht. Geen van beide verdachten was aanwezig bij de eerste openbare strafzitting. De twee worden beschuldigd van onder meer poging tot moord, ontvoering, afpersing, bedreiging en diefstal. Een campinggast in Enschede werd in zijn buik geschoten, hij raakte levensgevaarlijk gewond.

Het duo werd op 28 februari gearresteerd in Duitsland en drie maanden later uitgeleverd aan Nederland. Ze hebben de feiten grotendeels bekend Op zijn vroegst in januari, als het onderzoek is afgerond, wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Zo wordt het tweetal de komende weken nog geobserveerd in het Pieter Baan Centrum.

Ook het sporenonderzoek is nog niet klaar. Plasman kritiseerde de gedetailleerde manier waarop sommige media over de zaak hebben bericht, nog voordat deze ter zitting kwam. Zo reconstrueerde deze krant de feiten op basis van bronnen rond het onderzoek en schreef over de bekentenissen. De raadsman wil dat onderzocht wordt hoe dat kan.