Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

‘Defensie stelde werknemers bewust bloot aan gevaar’

Het ministerie van Defensie heeft het personeel van voormalige NAVO-depots willens en wetens blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6, dat in camouflageverf voor legervoertuigen zat.

Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht komt tot die conclusie na bestudering van een rapport uit 1999 over de situatie in het depot in Vriezenveen en analyses uit 2002 van het depot in Brunssum. Volgens hem is het „overduidelijk” dat er sprake was van te hoge concentraties chroom-6. „Het ministerie wist kennelijk heel goed hoe gevaarlijk het was, maar adequate maatregelen bleven uit.”

Veel oud-werknemers van de depots vermoeden dat ze ziek zijn geworden van hun werk; 160 mensen hebben zich gemeld bij twee letselschadebureaus. Dat aantal groeit dagelijks. Defensie wil ze uitnodigen voor een gesprek. Volgens letselschadeadvocaat Rob Bedaux is met de aanbevelingen in het rapport uit 1999 nooit iets gedaan. Die aanbevelingen waren onder meer: betere afzuiging, schuren en slijpen in de buitenlucht, verplicht omklede en het gebruik van speciale stofzuigers.