Brussel beboet Philips voor twintig miljoen euro

ANP / Evert Elzinga

Philips en twee andere bedrijven hebben een miljoenenboete opgelegd gekregen van de Europese Commissie vanwege kartelvorming. De drie bedrijven maakten afspraken over chips in onder meer bankpassen en smartphones.

Philips moet een boete van 20 miljoen euro betalen, het Duitse elektronicabedrijf Infineon van bijna 83 miljoen euro en Samsung een boete van 35 miljoen euro. Een woordvoerder van Philips zegt tegen persbureau Novum dat Philips in beroep gaat tegen de beslissing, omdat het bedrijf zich niet kan vinden in de conclusies.

Een vierde bedrijf, de Japanse producent van halfgeleiders Renesas, deed ook mee, maar ontspringt de dans omdat het bedrijf de afspraken had gemeld bij de commissie.De bedrijven overlegden via een wereldwijd netwerk over commercieel gevoelige informatie zoals prijzen, klanten en productie, verklaart de commissie. Commissaris Joaquín Almunia:

“Dat ging ten koste van klanten en consumenten. Bedrijven die samenzweren, kunnen boetes verwachten.”

Philips heeft de afdeling die over de schreef ging inmiddels afgestoten, maar blijft verantwoordelijk omdat de boete is gebaseerd op Europese richtlijnen uit 2006.

    • Mirjam Remie