Britse ouders vrijgelaten en terug bij doodziek kind

De Britse politie trekt aanhoudingsverzoek tegen familie van jongetje met kanker in – onder druk van publieke opinie.

Naghemeh en Brett King verlaten de gevangenis in Spanje, na het intrekken van Brits arrestatieverzoek
Naghemeh en Brett King verlaten de gevangenis in Spanje, na het intrekken van Brits arrestatieverzoek Foto Reuters

Het was niet aan politici om de politie te vertellen hoe zij hun werk moesten doen, zei premier David Cameron. Maar hij zei ook: „Het instinct van een ouder is het beste te doen voor je kind.” En hij riep op tot „een dringend gebruik van gezond verstand”.

En daarmee eindigde gisternacht de vervolging van de ouders van Ashya King. Zij hadden donderdag hun vijfjarige zoontje, dat een week eerder aan een hersentumor was geopereerd, zonder toestemming van de artsen meegenomen uit een ziekenhuis in Southampton. In Tsjechië zou Ashya een betere behandeling kunnen krijgen dan in Engeland, menen ze.

Maar op last van de artsen wilde de politie de ouders arresteren. Er zou sprake zijn van „verwaarlozing”; Ashya had voortdurende medische zorg nodig. Brett en Naghmeh King werden opgepakt – nabij hun tweede huis in het Spaanse Malaga dat ze hadden willen verkopen om een operatie te financieren – en vastgezet. Gisteren, onder groeiende druk en woede van publiek en politiek, trok de openbaar aanklager het arrestatiebevel in.

De publieke verontwaardiging ontstond pas zaterdag. Eerst hadden de Britten via sociale media de politie nog geholpen bij hun klopjacht. Beelden van hoe vader Brett zijn zoontje in een rolstoel uit het ziekenhuis reed, en foto’s van hun auto op weg naar de veerboot richting Frankrijk, werden verspreid. #FindAshya deelde men op Twitter. ‘De tijd tikt’, kopten kranten: Ashya had onmiddellijke zorg nodig. In de media werd gespeculeerd dat het feit dat de Kings Jehova’s Getuigen zijn, te maken zou hebben met de ‘ontvoering’. Jehova’s Getuigen weigeren op religieuze gronden bloedtransfusies.

Dat bleek echter niet de reden te zijn dat de Kings hun zoontje hadden meegenomen. In een video die Brett King online publiceerde voordat hij en Naghmeh werden gearresteerd, legde hij uit dat hij op internet had gezien dat Ashya radiotherapie met protonstralen kon krijgen. Dat wordt in Engeland maar in één ziekenhuis, en voor kanker in de oogbal aangeboden. Hij zei: „We smeekten de artsen. Ze keken me recht in de ogen aan en zeiden dat met Ashya’s vorm van kanker, medulloblastoom, het geen voordelen zou bieden.” Daarop besloten de Kings naar Tsjechië af te reizen, volgens hun oudste zoon met alle medicijnen en sondevoeding die Ashya nodig had.

De boosheid van publiek en pers verplaatste zich naar de politie. Hoe durfde zij ouders tegen te houden die in het belang van hun kind handelden? De woede groeide toen de Spaanse politie de Kings gevangenzette, in afwachting van een hoorzitting over hun uitlevering aan de Britten. De ouders en hun doodzieke kind werden gescheiden. Familie en vrienden begonnen een online petitie om premier Cameron te laten ingrijpen.

Hij zei gisteren: „Het zien van de beelden [van Ashya] deed me denken aan mijn eigen hopeloos zieke jongetje Ivan, en ik herinner me hoe hij op mijn schoot zat en ik hem door een sonde eten moest geven, en om moest gaan met al de moeilijkheden van een doodziek kind.” Ivan stierf in 2009 op zesjarige leeftijd.

Het ziekenhuis zei gisteren opnieuw dat het meerdere gesprekken met de Kings had gevoerd over verdere behandeling van Ashya. Het meent dat protonentherapie geen voordeel zal bieden, maar zegt ook hulp te hebben aangeboden bij het vinden van een behandeling in het buitenland.

Wat vader King gehoord lijkt te hebben, is dat hij uit het ouderlijk gezag kon worden gezet wegens verwaarlozing. In de video zegt hij: „Ik besefte dat als ik het niet volledig met hen eens was, ze me uit het gezag zouden ontzetten, en dat ik er in zijn moeilijkste, donkerste uur niet zou zijn.”

De Kings zouden vanmiddag met hun zoon worden herenigd. Daarmee is de saga niet ten einde. Omdat ze waren gearresteerd, is Ashya onder voogdij van de rechter gesteld. Zijn ouders moeten nu aantonen dat ze een zorgvuldig plan hebben en verdere behandeling kunnen betalen. Het ziekenhuis in Tsjechië heeft volgens Britse media al laten weten dat Ashya daar terecht kan.