Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Slechte zomer voor blockbusters in Noord-Amerika

De Noord-Amerikaanse filmmarkt beleefde dit jaar de slechtste zomer sinds 1997. Tussen begin mei en eind augustus werd voor 3,9 miljard dollar bioscoopkaartjes verkocht, een terugloop van 15 procent vergeleken met 2013. Dat meldt marktanalist Rentrax. Verantwoordelijk voor de slechte cijfers is onder meer Edge of Tomorrow met Tom Cruise. De film bracht in Noord-Amerika 100 miljoen dollar op, een tegenvaller voor Warner, de geschatte productie- en marketingkosten van de film liggen rond de 250 miljoen dollar. Tegenvallers waren verder Hercules, komedie Sex Tape en A Million Ways to Die in the West. Van de twaalf vervolgfilms die deze zomer uitkwamen deden alleen 22 Jump Street, X-Men: days of Future Past en Dawn of the Planet of the Apes het naar behoren.