Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Baas in eigen cloud? Vergeet het maar.

Het tech-seizoen is geopend met een grote Celebrity Nude Hack!! (uitroeptekens toevoegen naar smaak) die deze week alle websites domineerde. Het klikvlees: uitgelekte foto’s van zo’n honderd Amerikaanse beroemdheden. Gebruikers die er niet bij nadachten dat hitsige hackers ver gaan voor kiekjes zonder kleren. Het is de prijs van de roem, maar ook een tekortkoming van de clouddiensten.

Op dit moment lijkt het alsof de gewraakte foto’s afkomstig zijn van iCloud, Apples synchronisatiedienst. Maar het zou ook kunnen met Google+, Microsofts OneDrive of Dropbox: die wapperen allemaal met gratis gigabytes voor je sappige selfies, slechts beschermd door een wachtwoord.

Elke smartphone is standaard voorzien van een lijntje naar een backupdienst. De webbedrijven hopen dat je zoveel data opslaat dat je er extra gigabytes bij moet kopen.

De onmetelijke cloud lijkt een aantrekkelijke uitbreiding op de beperkte geheugenruimte van je telefoon en de harddisk in je eigen computer waarvan je maar één ding zeker weet: hij gaat ooit stuk. Maar online opslag is niet feilloos, zo toont de Celibrity Nude Hack opnieuw aan. Als het mis gaat – of je nu je gegevens verliest of je waardigheid – dan heb je pech.

Baas in eigen cloud? Vergeet het maar. De gebruiksvoorwaarden van de gratis opslagdiensten laten zich lezen als een klassiek staaltje eenrichtingsverkeer. In de cloud is blijkbaar alleen plaats voor engelen: de bestanden die je opslaat mogen namelijk niet zijn... (pak het woordenboek er maar even bij) „unlawful, harassing, threatening, harmful, tortious, defamatory, libelous, abusive, violent, obscene, vulgar, invasive of another’s privacy, hateful, racially or ethnically offensive, or otherwise objectionable”.

Dit citaat komt uit de voorwaarden van iCloud, maar geldt net zo goed voor Microsoft, Google en Dropbox. Je gegevens kunnen zonder pardon gewist worden, bijvoorbeeld als ze auteursrechten schenden of wetten overtreden. De clouddienst mag je data controleren, weigeren en verwijderen, maar „is daartoe niet verplicht".

Natuurlijk zijn deze voorwaarden zo scherp gesteld om rechtszaken en aansprakelijkheid te voorkomen. Als er iets mis gaat aan de kant van de opslagdienst (een hack, een lek, een storing) dan is er geen vergoeding voor dataverlies of gevolgschade. Zoals Google het passend verwoordt: „We leveren onze diensten as is.” Oftewel: gefeliciteerd met uw gratis gigabytes, u heeft garantie tot aan de voordeur.

Of die foto’s nu daadwerkelijk uit iCloud gejat zijn of niet, de ophef is voor Apple onhandig in de aanloop van de presentatie van de nieuwe iPhone en een nieuwe versie van het besturingssysteem (iOS) op 9 september. IOS8 krijgt een Health-app, software die gegevens verzamelt over je sportieve prestaties, medicijngebruik, bloeddruk en onderzoeksuitslagen. De dokter kan op afstand meekijken.

Ook andere techbedrijven (Google, Samsung) storten zich op de gezondheidssector. Voor de elektronische opslag van medische data gelden echter strengere voorwaarden. Daarvoor is een doorsnee clouddienst niet geschikt. Dat geldt ook voor mobiele betalingen, nog zo’n markt die de Amerikaanse techbedrijven willen veroveren. Onze financiële en medische gegevens moeten in de cloud beter beschermd worden dan foto’s van schaarsgeklede filmsterren.

Mijn eigen nudies zul je vergeefs in Dropbox of iCloud zoeken. Ze hangen namelijk, open en bloot, thuis aan de muur. Op het meest recente naaktportret ben ik 50 centimeter lang en weeg ik 4,5 kilo. Ik zie er gelukkig uit: een wolk van een baby in het cloudloze tijdperk.