Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

AIVD-baas Bertholee: dreiging aanslag groter dan tien jaar geleden

Het hoofd van de AIVD, Rob Bertholee.
Het hoofd van de AIVD, Rob Bertholee. ANP / Bart Maat

De dreiging voor een terroristische aanslag is op dit moment groter dan tien jaar geleden. Dat zegt Rob Bertholee, hoofd van geheime dienst AIVD, in een interview met Vrij Nederland.

Bertholee zegt:

“Londen en Madrid waren natuurlijk verschrikkelijk, maar de groep die bereid was om zo’n aanslag te plegen, was kleiner dan dat hij nu is. Daarom is de dreiging nu groter. Tot voor kort was er misschien geen dreiging van IS richting het Westen, maar sinds we ons met het conflict daar bemoeien, is dat gevaar ook groter geworden.”

Een van de redenen dat de dreiging voor een aanslag volgens Bertholee groter is geworden, is de snelle verspreiding van jihadistisch gedachtegoed via internet.

“Een jaar geleden zag je filmpjes op YouTube of Het Journaal met propaganda voor de jihad. Allemaal achter sluiers en maskers, onherkenbaar. Kijk vandaag de dag. Vlak na de oprichting van de Islamitische Staat werd hier in Den Haag een filmpje gemaakt. Iedereen herkenbaar, full face in beeld, zwaaiend met een zwarte vlag. A ls je dat combineert met de andere beelden die tot ons komen, waarin schaamteloos wordt gekoketteerd met het onthoofden van mensen, met het amputeren van ledematen. Waarin gewoon wordt gezegd: we pakken jullie ook. Daar gaat wel dreiging van uit.”

‘Zo’n 130 Nederlanders naar Syrië’

Er zijn volgens de AIVD ruim honderddertig Nederlanders naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij de jihadistische strijd. Maar Bertholee kan niet “garanderen dat die honderddertig de enigen zijn” - enkele tientallen meer is volgens hem ook mogelijk. Zo’n dertig strijders zouden zijn teruggekeerd naar Nederland. En zo’n veertien strijders zouden in Syrië zijn gedood.

Het kabinet zegt de aanpak van jihadgangers tot prioriteit te hebben gemaakt. Recentelijk zijn jihadronselaars opgepakt en vermeende jihadreizigers die naar Syrië af wilden reizen. Het kabinet maakte vorige week bekend dat jihadreizigers met een dubbele nationaliteit hun Nederlandse paspoort kunnen kwijtraken zonder tussenkomst van een rechter.