Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Achter die harde zakenman schuilt een relaxte gast

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor Laurens Knoop (41), medeoprichter van The School of Life in Nederland, is dat Steven ten Have (47).

foto anp
foto anp

„Links en wollig, zo zou je mijn achtergrond kunnen omschrijven. Ik zat op een antroposofische middelbare school en studeerde daarna sociologie. Omdat ik wilde weten of ik ook in de harde, spreadsheetgedreven cultuur kon overleven koos ik daarna bewust voor het tegenovergestelde: een MBA Management Consultancy bij een chique particuliere instelling. Mijn mentor daar werd Steven ten Have. Hij was nog jong, maar al directeur geweest bij Berenschot en consultant bij ABN Amro.

„Nog nooit in mijn leven heb ik zo hard gewerkt. Steven eiste maximale inzet van mij, dus ook dat ik om acht uur ’s ochtends aan de andere kant van het land was voor een ontbijt van drie kwartier om bij te praten. Hij straalt iets uit waardoor je hem meteen serieus neemt. Hij heeft tientallen jaren aan vechtsport gedaan en gebruikte dat zelfvertrouwen in zijn werk: als je echt iets wilt, moet je nergens voor wijken.

„Tegelijkertijd schuilt er achter die ogenschijnlijk harde zakenman een relaxte gast met veel aandacht en mensenkennis. Op een dag legde hij bijvoorbeeld alle lessen stil, omdat hij aanvoelde dat de groepsdynamiek in de klas niet goed was. Dat moest eerst worden opgelost voordat we verder konden.

„Hoewel ik enorm onder de indruk van hem was, had ik toch het gevoel dat we gelijkwaardig waren. Hij ziet je en geeft je vertrouwen. Daardoor vallen de ongelijkheden weg en kun je echt verbinding met hem maken. Dat is de kern van wat ik van hem leerde en zo probeer ik anderen nu ook te benaderen. Door mensen aandacht te geven en te respecteren kunnen zij zich in vrijheid ontwikkelen.

„Gaandeweg de opleiding ontdekte ik dat spreadsheets, modelletjes en grote kantoren ook niet het antwoord hebben op hoe de wereld werkt. Maar het was juist Steven die me leerde waar het wel om gaat. Situaties zijn altijd afhankelijk van hun context en je moet naar de menselijke kant kijken om wat wijzer te worden. Die les is voor mij een belangrijke drijfveer geweest om een Nederlandse variant van The School of Life te openen waar we programma’s aanbieden over belangrijke, alledaagse zaken.”