Yelp voor politiegeweld

In de Verenigde Staten kunnen consumenten bijna alles recenseren op sites zoals Yelp: van restaurants en kappers tot makelaars en kerken. Waarom dan ook niet politieagenten, dachten drie tieners uit Georgia. Zij ontwikkelden de app Five-O na gesprekken met hun ouders over politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Met de recente dood van Michael Brown in Ferguson is hun gratis software voor Android en iOS actueler dan ooit. Gebruikers voeren in Five-O gegevens in over hun ervaringen met individuele agenten – bijvoorbeeld: hoe werd je behandeld, waar werd je aangehouden en werd er geweld gebruikt? Hiermee ontstaat een database van goede én slechte dienders. Daarnaast kunnen gebruikers hun burgerrechten in de app raadplegen. Five-O is een interessante app, maar de interface verraadt dat hij gemaakt is door onervaren programmeurs. Zo werkt de GPS-functie niet goed, ontbreken sommige gemeenten en is de beeldresolutie van lage kwaliteit.