Windmolenpelikaan

De dichtstbijzijnde broedkolonies van de roze pelikaan (Pelecanus onocrotalus) bevinden zich in de Donaudelta. Hier is de soort dwaalgast: de ‘Avifauna van Nederland’ telt negen gevallen. Nummer tien zwierf het afgelopen half jaar rond in onze kustprovincies. De imposante vogel met een spanwijdte van meer dan drie meter werd op 13 juni voor het laatst levend gezien nabij de Nieuwkoopse Plassen. Afgelopen week werd de pelikaan dood gevonden op de Haringvlietdam, onder een windturbine. De losse rechtervleugel wees op een dramatische aanvaring met een van de wieken.

Met pelikanen en andere populaire parkvogels is het altijd de vraag of ze wild of uit gevangenschap ontsnapt zijn. De exemplaren die Artis houdt, zijn er meester in. De pelikaan die daar in 2011 uitbrak, maakte furore in Duitsland door bij Darmstadt geruime tijd laag boven de snelweg te vliegen. De Autobahn-Pelikan overleefde die escapade, maar werd later ook in een windmolenpark letterlijk in tweeën gehakt.

Over de al dan niet wilde herkomst van onze dode windmolenpelikaan bracht een hondenchiplezer duidelijkheid. Tussen de schouderbladen van het kadaver floepte het apparaat aan. Zouden de nabestaanden van 000611B3AA zich bij mij kunnen melden?

    • Kees Moeliker