Waarom trekt Dublin zoveel expats aan?

Foto Bloomberg

Veel fietsen wisselen van eigenaar via de Facebook-pagina ‘Nederlanders in Dublin’. Want een echte Nederlander gaat op de fiets naar kantoor - al werkt hij als expat voor een Amerikaanse multinational in Ierland. Zo ook Wouter Huizinga, hij heeft er maar meteen eentje gekocht toen hij zes maanden geleden aan de slag ging bij het Amerikaanse IT-bedrijf Oracle in Dublin.

“Overgenomen van een andere Nederlander die weer terug naar huis ging.”

Huizinga is een van de vele starters die zijn carrière begint bij een Ierse vestiging van bedrijven als Google, Microsoft, Apple, LinkedIn, Facebook, Dell of IBM. Ze zitten er allemaal. Hun kantoren worden bemand door jonge werknemers uit heel Europa. Als ze beginnen, worden ze direct naar Dublin gestuurd. Huizinga:

“De meesten gaan pas na een jaar of drie terug. Dan kunnen ze verder bij de vestiging in hun eigen land.”

Waarom gaan starters massaal naar Dublin?

De multinationals vestigen zich massaal in Ierland vanwege de flexibele fiscale regels, aldus fiscalist Dennis Langkemper. Zoals de Double Irish Dutch Sandwich. En nee, dat is geen lekker broodje kaas. Het is de bijnaam van de strategie die veel Amerikaanse bedrijven gebruiken om de hoge vennootschapsbelasting in eigen land (35%) te omzeilen.

In het kort gaat dat zo: Een Amerikaans bedrijf zet twee Ierse vestigingen op, één in Dublin en één in een ander belastingparadijs, bijvoorbeeld Bermuda. Die vestigingen - de boterhammen van de sandwich - sluiten een deal met een Nederlands bedrijf - de kaas. Dan volgt er een ingewikkelde procedure met het onderverhuren van intellectuele eigendomslicenties tussen die bedrijven.

Al die moeite loont uiteindelijk. Zo betaalde Apple in 2012 over 44 miljard aan buitenlandse inkomsten geen belasting.  Ook Starbucks in Nederland kwam in het nieuws door hun gehaaide belastingtechnieken.

Mag zulke belastingontduiking eigenlijk wel?

Kan dat dan allemaal zomaar? Ja. Ieder land is vrij om naar eigen inzicht belastingwetten op te stellen. Voor Ierland, lange tijd een van de armste landen van West-Europa, was het economisch gezien belangrijk om grote bedrijven aan te trekken. En dat zijn ze dus gaan doen, met voordelige belastingregels.

“Maar binnen de Europese Unie gelden wel regels die gunstige belastingwetten kunnen verbieden als deze tot ongewenste belastingconcurrentie leiden”, vertelt Langkemper.

“Als een overheid een groot bedrijf een bijzondere fiscale behandeling aanbiedt, kan dat gezien worden als staatssteun, en dat is verboden. Hier kijkt de Europese Commissie steeds kritischer naar. Afgelopen juni zijn ze een onderzoek gestart naar Apple en Starbucks.”

Of Oracle ook van de Ierse belastingvoordelen profiteert weet Huizinga niet. “Ik houd me daar niet mee bezig. Oracle verzorgt ons goed. Ze helpen met het vinden van woonruimte, bieden je trainingen aan en geven je de kans goede werkervaring op te doen.” En met de andere Nederlanders is het ook gezellig. Ze hebben hun eigen adresje voor Hollandse appeltaart, vaste pubs waar ze samenkomen. En een bloeiende fietsenhandel dus.

    • Bo van Houwelingen