Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

VS vallen Al-Shabaab aan in Somalië

Het Amerikaanse leger heeft gisteren een operatie uitgevoerd tegen het extremistische al-Shabaab-netwerk in Somalië. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Burgers die Bulomarer verlaten hadden omdat de stad was ingenomen door militanten van Al-Shabaab, keerden afgelopen zondag terug. Regeringstroepen en troepen van de Afrikaanse Unie hebben weer controle over de stad.
Burgers die Bulomarer verlaten hadden omdat de stad was ingenomen door militanten van Al-Shabaab, keerden afgelopen zondag terug. Regeringstroepen en troepen van de Afrikaanse Unie hebben weer controle over de stad. AP / Tobin Jones

Het Amerikaanse leger heeft gisteren een operatie uitgevoerd tegen het extremistischeAl-Shabaab-netwerk in Somalië. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

De aanval wordt op dit moment geëvalueerd, zegt een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.

Al-Shabaab viel zwaarbeveiligde gevangenis aan

Kort vóór de Amerikaanse actie herwon de Somalische regering de controle over een zwaarbeveiligde gevangenis in de hoofdstad. Die werd zondag aangevallen door zeven zwaar bewapende militanten, die probeerden hun gevangen bondgenoten te bevrijden. Twee soldaten en twee burgers kwamen daarbij om, volgens de Somalische autoriteiten. De gevangenis is een ondervragingscomplex van Somalische inlichtingendiensten. Naar verluidt zitten vele verdachten vast in ondergrondse cellen.

De Somalische rebellengroepering Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval. Die groepering heeft banden met Al-Qaeda. Het is dezelfde groep die vorig jaar een groot winkelcentrum in het Keniaanse Nairobi met geweren en granaten aanviel, waarbij minstens 67 mensen omkwamen.

De VS hebben niets losgelaten over een eventueel verband tussen de aanval op de gevangenis in Somalië, en de Amerikaanse militaire actie.