Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Vluchten naar de kou

foto Ilya Naymuhsin / reuters
foto Ilya Naymuhsin / reuters

Een meisje kijkt uit het raam van een bus vol Oost-Oekraïense vluchtelingen, op weg naar Siberië. Eindbestemming is Krasnojarsk, de derde stad van Siberië en hoofdstad van de gelijknamige regio.

Pro-Russische rebellen veroverden gistermiddag in het Oost-Oekraïense Loegansk een vliegveld op de regeringstroepen. Elders in deze stad zijn Oekraïense parachutisten in gevecht met Russische tanks, zegt de regering in Kiev. Volgens de NAVO zouden er duizend Russische militairen actief zijn in Oekraïne.

Oekraïne, Rusland en vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) overlegden gisteren in het Wit-Russische Minsk over een oplossing voor de crisis. Ditmaal was er ook een kopstuk van de pro-Russische separatisten uitgenodigd. De pro-Russische rebellen eisten eerder volledige onafhankelijkheid voor het oosten van Oekraïne, maar zwakten hun eisen tijdens dit overleg af. De opstandelingen zijn bereid om de soevereiniteit van Oekraïne te respecteren in ruil voor meer autonomie. Het lijkt erop dat Moskou graag een overeenkomst wil sluiten om zo te ontkomen aan nieuwe sancties.