Vier redenen waarom er zo veel geld wordt betaald voor voetballers

epa04359757 Uruguayan striker Luis Suarez (C) poses with a FC Barcelona shirt with his name and number during his official presentation with the club next to sports director Andoni Zubizarreta (L) and sports vicepresident Jordi Mestre (R), five weeks after signing for his new team in Barcelona, northeastern Spain, 19 August 2014. EPA/Toni Albir Foto ANP

Kopen, kopen, kopen. Europese voetbalclubs deden het tot 23.59 uur gisteravond. Toen verstreek de deadline voor de zomerse transfermarkt. Het resultaat: 13.951 spelers die van club wisselen voor een totale som van 2,9 miljard euro. Vier oorzaken voor die gigantische uitgaven.

1. Gevallen topclubs zijn op zoek naar nieuwe glorie

Manchester United draaide vorig seizoen dramatisch, en de crisis is nog niet voorbij. Daarom is de club tot en met vannacht actief geweest. Na het ontslag van coach David Moyes, die met United Europees voetbal misliep, kreeg zijn opvolger Louis van Gaal een blanco cheque om zijn selectie op orde te brengen.

Ook Barcelona heeft grofweg het dubbele aan nieuwe spelers uitgegeven in vergelijking met vorige zomer. Na een seizoen zonder hoofdprijs kreeg de club ook nog een transferverbod van de FIFA voor twee seizoenen, wegens het overtreden van de regels voor jeugdtransfers. Barcelona ging in beroep, waardoor de FIFA de straf opschortte. Daar maakt de club handig gebruik van. De transfer van de geschorste Luis Suárez naar Barça was de duurste van de zomer: 81 miljoen euro.


De laatste update van deze cijfers was om 08.30 uur.

2. Investeringsmaatschappijen verdienen mee

Zaakwaarnemers en investeringsmaatschappijen zijn gebaat bij steeds hogere transfersommen. Zo is de nieuwe spits van Manchester United - Radamel Falcao, eigendom van investeringsmaatschappij Doyen Sports - in de afgelopen drie jaar al drie keer van club veranderd.

Marcos Rojo, ook van Doyen, vertrok voor 20 miljoen euro van Sporting Lissabon naar Manchester United. De Portugese club beschuldigde de investeringsmaatschappij ervan de speler te hebben aangezet tot ‘lastig zijn’ om zo een transfer af te dwingen. Doyen ontkende, maar Rojo verkaste toch. Doyen streek naar verluidt 75 procent van de transfersom op. Ook in Nederland heeft Doyen belangen: de 22-jarige Quincy Promes vertrok voor 11,5 miljoen euro van FC Twente naar Spartak Moskou.

3. Goede prestaties op het WK

Wie op het allerhoogste podium - het WK - goed presteert, ziet zijn marktwaarde automatisch omhoogschieten. De status van Daley Blind veranderde van een gemiddelde eredivisiespeler in die van een nieuwe ster na het WK van deze zomer in Brazilië. Blind vestigt met zijn transfer van 17,5 miljoen euro van Ajax naar Manchester United het Nederlandse zomerrecord.

Feyenoord ziet zijn internationals Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, en Daryl Janmaat voor in totaal zo’n 21 miljoen euro vertrekken. En oud-Feyenoorder Leroy Fer speelde zich op het WK in de kijker met een kopdoelpunt tegen Chili. De middenvelder verruilt deze zomer Norwich voor QPR voor tien miljoen euro.

4. Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Clubs presenteren graag frisse gezichten. Real Madrid voorop. Deze zomer haalt de Spaanse club de topscorer van het WK, James Rodríguez. Kosten: 80 miljoen euro. Zijn shirt kost in de officiële webshop van Real Madrid 99,93 euro. Wereldwijd werd het volgens cijfers van Euroméricas Sport Márketing al 345 duizend keer verkocht. Een deel van de transfersom vloeit dus weer terug in de clubkas.

Daarentegen verkochten de shirts van Angel Dí María steeds minder. Hij is voor zo’n 75 miljoen euro aan Manchester United verkocht. Nu is daar zijn shirt (à 80,93 euro) populair, al moesten fans even wachten omdat de letter ‘r’ tijdelijk uitverkocht was.

    • Koen Greven, Bart Hinke & Sam de Voogt