Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Verklaring hoofdredactie na rapport over declaratiegedrag NZa-top

Het onderzoek van accountantsbureau Flynth naar het reis- en declaratiegedrag van de top van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) brengt de berichtgeving van NRC Handelsblad in diskrediet. Er staan “aantoonbare onjuiste conclusies en aannames” in het dinsdag gepresenteerde rapport, stelt de hoofdredactie vanavond in een reactie.

NRC Handelsblad staat pal achter de publicatie over het reis- en declaratiegedrag over de NZa-top. De krant publiceerde op 14 juni een artikel over de mores binnen de NZa bij het reizen en declareren. In het artikel zijn nimmer termen als “zelfverrijking” en “malversaties” gebruikt, die nu wel in het accountantsrapport staan.

Het accountantsrapport, dat vandaag (dinsdag) door minister Schippers (Zorg, VVD) naar de Tweede Kamer gestuurd is (pdf), bevat géén informatie waaruit blijkt dat de inhoud van het NRC-artikel niet klopt.

Het rapport bevat aantoonbare onjuiste conclusies en aannames waarmee de berichtgeving van de krant in diskrediet wordt gebracht.

De door NRC gebruikte gegevens over de reizen zijn afkomstig van een Wob-verzoek en verstrekt door de NZa zelf. Het artikel is destijds vóór publicatie integraal voorgelegd aan de NZa. Nadien zijn geen verzoeken tot rectificatie ontvangen.

Ter illustratie drie voorbeelden van feitelijke onjuistheden in het rapport.

Op pagina 21 wordt ingegaan op de 22 reizen die voormalig NZa-topman Theo Langejan maakte op kosten van bedrijven en organisaties die opdrachten krijgen van de NZa of die onder toezicht staan. Gemeld wordt:

1. “Verder is geen sprake van betaling van de kosten voor dergelijke reizen door instanties, die onder toezicht staan.”

Dat is onjuist. Langejan maakte op kosten van Seneca Congres een reis naar Berlijn van 7 tot 10 september 2011. De organisatiekosten van Seneca Congres worden (onder meer) betaald door zorgverzekeraar VGZ. Deze zorgverzekeraar staat onder toezicht van de NZa.

2. “De veronderstelling van het NRC dat evenementen (congressen, seminars etc.) gesponsord werden door bedrijven of instellingen die opdrachten kregen of krijgen is eveneens feitelijk niet juist.”

Langejan maakte wel degelijk reizen op kosten van de adviesbedrijven PwC en KPMG. Beide organisaties ontvangen regelmatig opdrachten van de NZa. Iets wat overigens elders in het accountantsrapport wordt erkend.

3. “Op basis van het bovenstaande is de constatering dat van alle reizen van de heer Langejan in het overzicht, driekwart is betaald door bedrijven en organisaties die onder toezicht van de NZa staan, niet juist.”

NRC heeft niet geschreven dat het alleen gaat om bedrijven en organisaties die onder toezicht staan, maar óók om bedrijven die opdrachten krijgen van de NZa. Beide categorieën samen gaat het daarbij wel degelijk om driekwart van de reizen.

Blogger

Peter Zantingh

Peter Zantingh (1983) is webredacteur voor nrc.nl, auteur van de roman 'Een uur en achttien minuten' (2011, De Arbeiderspers) en fan van Seinfeld, The National en Ira Glass.