Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Verdubbeling aantal klachten racisme

Actievoerders tijdens een demonstratie in de Transvaalwijk tegen politiegeweld in augustus.
Actievoerders tijdens een demonstratie in de Transvaalwijk tegen politiegeweld in augustus. Foto ANP/Remko de Waal

Het aantal klachten over rassendiscriminatie is tot september dit jaar al twee keer zo hoog als in heel 2013. Dat blijkt uit een landelijke inventarisatie die het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam vandaag publiceerde.

Het aantal klachten dat bij de verschillende meldpunten binnenkwam, ging van 3.143 in vorig jaar naar 6.285 in de eerste acht maanden van 2014. In de grote steden is het aantal klachten relatief en absoluut het sterkst toegenomen; in Amsterdam al drie keer zo veel als vorig jaar.

Volgens directeur Silversmith van het Amsterdamse meldpunt is toename vooral veroorzaakt door Geert Wilders, die zijn aanhangers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vroeg of ze minder of meer Marokkanen wilden. (NRC)