Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

UNHCR: meer dan half miljoen Oekraïners gevlucht door oorlog

Meer dan een half miljoen Oekraïners hebben hun huizen verlaten door het conflict in hun land. Dat maakte de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) vandaag bekend in Genève.

Een vluchteling uit Oost-Oekraïne in een vluchtelingenkamp bij de Russische stad Donetsk, in de regio Rostov, zo'n vijftien kilometer van de Russisch-Oekraïense grens.
Een vluchteling uit Oost-Oekraïne in een vluchtelingenkamp bij de Russische stad Donetsk, in de regio Rostov, zo'n vijftien kilometer van de Russisch-Oekraïense grens. AFP / Andrey Kronberg

Meer dan een half miljoen Oekraïners hebben hun huizen verlaten door de oorlog in hun land. Dat maakte de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) vandaag bekend in Genève.

Minstens 260.000 mensen zijn binnenlands ontheemd en nog eens even zo veel mensen zijn naar Rusland gevlucht, volgens Russische autoriteiten. Daar hebben ze een vluchtelingenstatus of asiel aangevraagd. Nog geen twee weken geleden schatte het UNHCR het aantal ontheemde Oekraïners nog op 190.000. De UNCHR zegt “zeer bezorgd” te zijn over het risico dat nog meer mensen uit Donetsk en Loegansk hun huizen zullen verlaten.

Vrijdag besluit over nieuwe sancties, 49 soldaten gewond

De EU zal vrijdag beslissen over eventuele nieuwe sancties tegen Rusland, zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken vandaag. De Commissie werkt momenteel aan een voorstel voor een pakket met zwaardere sancties vanwege de Russische militaire invasie in Oekraïne.

Oekraïne zegt nu onomwonden met Rusland in oorlog te zijn, schrijft Juurd Eijsvoogel vandaag op de voorpagina van NRC Handelsblad. Ook de Duitse bondskanselier Merkel spreekt niet meer van een Russische inmenging in de strijd tussen Kiev en pro-Russische separatisten, maar noemt de gevechten ‘een conflict tussen Oekraïne en Rusland’.

De afgelopen 24 uur zijn vijftien Oekraïense soldaten omgekomen in Oekraïne, zegt een woordvoerder van het leger. 49 militairen raakten gewond. Zo’n 2600 mensen zijn volgens Kiev tot nu toe in de strijd omgekomen, onder wie zo’n 800 Oekraïense militairen.

President Petro Porosjenko zei gisteren dat de situatie in de oorlog tegen de separatisten dramatisch verslechterd is sinds Russische troepen met de separatisten meevechten. Volgens Porosjenko laat Rusland “open en onverholen agressie” zien tegen Oekraïne. Moskou ontkent dat Russische troepen betrokken zijn bij de strijd.