Tripoli nu geheel veroverd door milities

Na de verovering van de Libische hoofdstad hebben fundamentalistische milities een offensief gelanceerd in de oostelijke stad Benghazi

Een alliantie van fundamentalistische milities heeft de meeste ministeries en andere overheidsgebouwen in de hoofdstad Tripoli ingenomen. Ambtenaren die aan het werk wilden gaan, werden tegengehouden door gewapende mannen. Dat heeft de Libische regering bekendgemaakt.

De milities hebben ook de voormalige Amerikaanse ambassade in Tripoli ingenomen. Op videobeelden waren juichende mannen te zien die vanaf het balkon in het zwembad doken. Washington heeft zijn ambassadepersoneel vorige maand geëvacueerd na gevechten tussen milities in Tripoli.

De Libische hoofdstad werd vorige week, na ruim een maand van hevige strijd, veroverd door een alliantie van milities die aan de fundamentalistische Moslimbroederschap is gelieerd. Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten probeerden dat met luchtaanvallen op stellingen van de milities in Tripoli tevergeefs te voorkomen. Vanwege de onveiligheid besloot het parlement vorige maand te verhuizen naar de oostelijke stad Tobruk, duizend kilometer van Tripoli.

Het parlement heeft gisteren Abdullah al-Thinni weer tot premier benoemd. Thinni werd in maart voor het eerst premier, maar trad na een maand af nadat zijn familie was bedreigd door milities. Aan hem de taak te zorgen dat de regering weer controle krijgt over het hele land. Maar de Libische overheid bestaat alleen in naam. Ze heeft geen leger en wordt gegijzeld door gewapende milities.

Na de inname van Tripoli hebben fundamentalistische milities vandaag een nieuwe poging gedaan de luchthaven van Benghazi, de tweede stad van het land, te veroveren. Het vliegveld is nu nog in handen van de opstandige generaal Khalifa Haftar, die in mei een offensief lanceerde tegen de fundamentalistische milities in Benghazi. Tot de fundamentalistische shura (raad) in Benghazi behoort Ansar al-Shariah, de groep die in 2012 de aanslag op het Amerikaanse consulaat zou hebben beraamd. Volgens lokale bronnen zijn bij de opgelaaide strijd zeker 31 doden en tientallen gewonden gevallen. (AP, Reuters)