Baan als eurocommissaris kan Timmermans niet meer ontgaan

Timmermans tijdens een congres.
Timmermans tijdens een congres. Foto ANP/Marco de Swart

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is door Nederland voorgedragen als Europees Commissaris. Dat heeft premier Rutte zojuist bevestigd. Eerder vandaag was Timmermans (PvdA) al op sollicitatiegesprek bij de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

Twitter avatar MinPres Minister-president in TK: ‘Het kabinet heeft minister Timmermans voorgedragen als Nlse kandidaat voor het lidmaatschap van de nieuwe Europese Commissie’.

Dat Rutte deze aankondiging heeft gemaakt in de Tweede Kamer, betekent dat de baan Timmermans niet meer kan ontgaan, zegt politiek redacteur bij NRC Thijs Niemantsverdriet. Maar of het ook de topfunctie wordt waar het kabinet de afgelopen tijd zo openlijk op heeft geaasd, moet nog blijken. Bronnen in Den Haag en Brussel zeiden tegenover NRC dat Juncker hem zou aanbieden één van zijn belangrijkste plaatsvervangers te worden. Niemantsverdriet:

“Timmermans wordt in ieder geval ‘vicevoorzitter’ van de Europese Commissie: het feit dat hij vandaag als eerste van alle 27 kandidaat-commissarissen op gesprek mocht bij voorzitter Juncker, doet vermoeden dat hij deze post krijgt. Maar wat doet zo’n vicevoorzitter? De vorige Europese Commissie telde er maar liefst zeven – onze eigen Neelie Kroes was één – maar in werkelijkheid stelde die positie weinig voor.

Volgens ingewijden zou Juncker zijn ploeg nu op een nieuwe manier willen organiseren: onderverdeeld in ‘clusters’, met aan het hoofd een voorzitter. Timmermans zou zo’n cluster gaan leiden, of zelfs de ‘coördinatie’ van de hele commissie voor zijn rekening gaan nemen.

De ‘supercommissaris’

Rutte zei dat de benoeming van Timmermans “past in de strategie van het kabinet om een belangrijke portefeuille te krijgen.”

“De bijzondere kwaliteiten van Timmermans worden in Nederland en Brussel breed erkend. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij de komende jaren een belangrijke rol zal spelen in Europa en voor Nederland.”

Europese ambities

Rutte zei niet wie Timmermans’ opvolger wordt bij Buitenlandse Zaken. Bert Koenders, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking, wordt het vaakst genoemd. Hij is nu hoofd van de VN-vredesmissie in Mali.

Van Timmermans is bekend dat hij al geruime tijd Europese ambities koesterde, schrijven Petra de Koning en en Thijs Niemantsverdriet vandaag in NRC Handelsblad (€).

En dat hij een goede relatie heeft met Juncker. Zó goed, dat Juncker bereid zou zijn zijn ‘vrouwenwens’ – hij streeft in zijn commissie naar ten minste negen vrouwen – voor Nederland te laten vallen. Als Juncker aan die voorwaarde had vastgehouden, was het kabinet van plan geweest om minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) te kandideren.

Het was al lange tijd duidelijk dat het kabinet een PvdA’er naar voren zou schuiven voor een functie bij de Europese Commissie. Maandenlang werd de naam van Timmermans’ partijgenoot Jeroen Dijsselbloem (Financiën) genoemd als favoriet. Hij zou de belangrijke portefeuille economische en monetaire zaken moeten krijgen, als opvolger van de Finse ‘begrotingstsaar’ Olli Rehn, schrijven de Koning en Niemantsverdriet. De afgelopen weken werd duidelijk dat Dijsselbloem geen kans maakte.

Voor minder dan ‘Olli’ wilden premier Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom hun minister van Financiën niet laten gaan. Dus schakelde het kabinet over naar een andere optie: Frans Timmermans, de populaire bewindsman die deze zomer groot gezag verwierf met zijn optreden na de vliegramp met MH17.

Lees het hele artikel: Kennelijk kan het kabinet Timmermans wél missen. En er is ons vragenstuk over de benoeming: waarom Timmermans en wat heeft Nederland eraan?