Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Timmermans moet Brussels ambtenarenapparaat reorganiseren’

Foto ANP/Marco de Swart

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft vandaag een sollicitatiegesprek met voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. De bedoeling is dat hij per 1 november in de Commissie zitting zal nemen als vicevoorzitter. Timmermans wordt belast met de reorganisatie van het Brusselse ambtenarenapparaat.

Dat meldt de Volkskrant vanochtend op gezag van ingewijden. Er zullen meerdere vicevoorzitters komen, waarvan ieder de leiding geeft aan een groep Eurocommissarissen. Premier Rutte heeft eerder al aangegeven dat de Nederlandse commissaris op een zware post moet komen.

Koenders nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Timmermans zal daarnaast verantwoordelijk zijn voor een reorganisatie onder de 50.000 ambtenaren die voor de Europese instituties werken. In het verleden hamerde de minister op soberheid in Brussel, iets wat hij nu dus in de praktijk zou moeten brengen, mocht de benoeming doorgaan.

Gisteren werd al bevestigd dat Timmermans één van de kandidaten was voor een commissariaat. Naast Timmermans gingen ook de namen van Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) rond. Dijsselbloem zou het echter hebben verbruid bij Juncker na een aantal ongelukkige uitspraken over de nieuwe commissievoorzitter. Daarnaast is de post waaraan voor hem werd gedacht, Begroting en Monetaire Zaken, reeds vergeven.

Minister Ploumen wordt naar voren geschoven als premier Rutte en Timmermans niet tevreden zijn over het aanbod van Juncker voor Timmermans. Zij zou al eerder gepolst zijn en maakt een goede kans aangezien Juncker minstens negen vrouwen in de nieuwe Commissie wil.

De benoeming zou volgens Novum later vandaag door premier Rutte aangekondigd worden. Voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders is in beeld als opvolger van Timmermans als minister van Buitenlandse Zaken.