Syriëganger uit Den Haag aangehouden

Foto ANP/Marcel Antonisse

De politie heeft vandaag een 29-jarige man uit Den Haag aangehouden die in Syrië is geweest. Hij zou “onder de vlag van een terroristische organisatie” hebben deelgenomen aan de oorlog in dat land, meldt de politie.

De man wordt ook verdacht van het verspreiden van tot terreur opruiende teksten. Hij werd aangehouden in een onderzoek naar jihadreizigers. Hij zit in beperkingen, wat betekent dat de man alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Eerste proces van start

Het is niet de eerste keer dat een Syriëganger wordt gearresteerd. Ook mensen die plannen hebben om daarheen te reizen worden aangepakt. Eind vorige week werden vier inwoners van Huizen aangehouden aangehouden die op het punt zouden hebben gestaan om naar Syrië te gaan. De twee stellen van een man en vrouw van tussen de 30 en 34 jaar hebben het weekend doorgebracht in een politiecel.

Justitie en inlichtingendiensten werken samen om jihadreizigers te volgen. Afgelopen vrijdag stond de 21-jarige Mohamed A. voor de rechter(€) op verdenking van het voorbereiden van overvallen om de jihad te financieren. De 20-jarige Syriëganger Maher H. riskeert een celstraf van maximaal tien jaar omdat hij zou hebben gevochten voor terreurgroep ISIS.

Maher H. was de eerste teruggekeerde Syriëganger die in Nederland terechtstaat. De uitkomst van het proces wordt belangrijk, omdat duidelijk zal worden hoe de rechter denkt over de strafbaarheid van het deelnemen aan gevechten in Syrië. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen H. begint waarschijnlijk begin november.

Uit onderzoek van Leidse wetenschappers blijkt dat jihadreizigers een aantal basale overeenkomsten vertonen, schreef nrc.next-redacteur Andreas Kouwenhoven vorige week (€).

Zij komen vaak uit achterstandswijken, zijn laag- tot middelmatig opgeleid en sluiten zich tijdens hun radicalisering af van hun omgeving.

Verregaande maatregelen

Ze voldoen niet per se aan één signalement. Een baard is bijvoorbeeld helemaal geen signaal van radicalisering bij moslims.

Ten onrechte zouden sommige hulpverleners het idee hebben dat Syriëstrijders te herkennen zijn aan hun uiterlijk, bijvoorbeeld het laten groeien van een baard. “Een baard duidt er slechts op dat een moslim gelovig is, niet dat hij op weg is zich aan te sluiten bij een terreurgroep”, zegt Peter Grol. Volgens Grol gaat een stigmatiserende werking uit van het bestempelen van de baard als radicaal. Zo heeft de politie van Antwerpen, waar tientallen jihadreizigers vandaan komen, opdracht gekregen van de korpschef uit te kijken naar jongens die hun baard laten groeien. Grol: “Daarmee zorg je ervoor dat duizenden gelovige moslims zich hier niet meer welkom voelen, en dat werkt polarisatie in de hand.”

Het kabinet bereidt verregaande maatregelen voor om (potentiële) jihadreizigers op te sporen, lastig te vallen, te straffen, tegen te houden en op te sluiten, bleek uit een brief(€) die minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister en Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Het kabinet wil mensen met een dubbele nationaliteit van wie de veiligheidsdiensten denken dat ze lid zijn van een terreurgroep, zelf het Nederlanderschap kunnen ontnemen. Nu kan dat alleen na uitspraak van een strafrechter.