Ook Britse premier David Cameron kondigt nieuwe anti-terreurmaatregelen aan

De Britse premier David Cameron heeft gisteren nieuwe anti-terreurmaatregelen aangekondigd vanwege de toegenomen dreiging van terugkerende jihadstrijders die meevechten in de strijd in Syrië en Irak. Zo mag de politie paspoorten van verdachte reizigers bij de grens innemen en worden luchtvaartmaatschappijen verplicht passagierslijsten te overhandigen om strijders te identificeren. Dit weekend werd het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk verhoogd van ‘substantieel’ naar ‘ernstig’ vanwege de situatie in Syrië en Irak, waar de extremistische strijders van IS steeds meer terrein winnen. ‘Ernstig’ is het op een na hoogste niveau, alleen ‘kritiek’ is nog hoger. Het is voor het eerst in drie jaar dat er sprake is van dit dreigingsniveau. Afgelopen vrijdag werd al duidelijk dat het Nederlandse kabinet verregaande maatregelen voorbereidt om op te treden tegen terugkerende Nederlandse jihadreizigers, zo bleek uit een brief naar de Tweede Kamer. Zo wil het kabinet mensen met een dubbele nationaliteit waarvan de veiligheidsdiensten denken dat ze lid zijn van een terreurgroep zelf het Nederlanderschap kunnen ontnemen. Nu kan dat alleen na uitspraak van een strafrechter.

    • BBC
    • NRC
    • Ap