UberPOP door de rechter verboden in heel Duitsland

De taxiapp Uber is per direct verboden in heel Duitsland. Een rechtbank in Frankfurt heeft vorige week besloten dat het bedrijf achter de app zonder een officiële vergunning geen taxiritten meer mag faciliteren, op straffe van een kwart miljoen euro of een gevangenisstraf. Dat meldt persbureau DPA.

ANP / Remko de Waal

De taxiapp UberPOP is per direct verboden in heel Duitsland. Een rechtbank in Frankfurt heeft vorige week besloten dat het bedrijf achter de app zonder een officiële vergunning geen taxiritten meer mag faciliteren, op straffe van een kwart miljoen euro of een gevangenisstraf. Dat meldt persbureau DPA. Uber gaat tegen de beslissing in beroep.

Volgens de klager, een koepelorganisatie van taxicentrales, zorgt de app, waarmee niet-professionele chauffeurs zich kunnen aanbieden, voor oneerlijke concurrentie. De rechter in Frankfurt geeft de koepel nu gelijk. Het gerechtelijke bevel is donderdag afgegeven in een spoedzitting zonder dat Uber daarover is gehoord. Het verbod is in ieder geval geldig tot deze nieuwe rechtszaak van start gaat.

Uber in beroep

Het taxibedrijf laat weten in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechter.

“Wij zijn van mening dat concurrentie goed is voor iedereen. Vooruitgang en innovatie mogen niet worden gedwarsboomd. Duitsland is niet voor niets een van onze snelst groeiende markten: Duitsland, en in dit geval Frankfurt, houdt van de diensten van Uber.”

De taxibranche op z’n kop door Uber

Uber is actief in 170 steden in 44 landen, maar vrijwel overal ongeliefd bij bestaande taxibedrijven. Ze vinden dat het bedrijf oneerlijke concurrentie veroorzaakt, doordat het met de - onlangs in Amsterdam gelanceerde - app UberPOP buiten de regels om rijdt. De onconventionele aanpak van Uber, dat taxichauffeurs bij bestaande bedrijven ‘wegkaapt’, vinden vele taxichauffeurs agressief. Traditionele taxibedrijven hebben bovendien meer kosten omdat de communicatie tussen klant en chauffeur via telefonisten verloopt.

In verschillende grote steden, zoals Madrid, Milaan, Berlijn en Parijs is gedemonstreerd door chauffeurs tegen de dienst. Meerdere rechtszaken zijn aangespannen. In Berlijn en Brussel is de app na een rechtszaak eerder al verboden. Tot ongenoegen van eurocommissaris Neelie Kroes, die Uber op haar blog een innovatief project noemt, dat door Brussel omarmd zou moeten worden.

Ook in Nederland gewaarschuwd voor boetes

In Nederland heeft de Inspectie voor Leefomgeving en Transport het bedrijf Uber en de chauffeurs ook gewaarschuwd voor boetes. Uber is een bedrijf uit San Francisco. Het Europese hoofdkantoor is in Amsterdam gevestigd.

Lees ook ‘Uber - hoe één app de hele taxibranche op z’n kop zet’. Een longread over hoe het taxibedrijf naar Nederland kwam.

    • Mirjam Remie