CDA-fractie ziet een van de opvallendste leden vertrekken

Eddy van Hijum, de financieel specialist van het CDA, verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt in Overijssel lijsttrekker van de partij voor de Provinciale Staten-verkiezingen volgend jaar. Na precies elf jaar in de Tweede Kamer voelt de terugkeer naar Overijssel „logisch”, zegt Van Hijum.

Volgens CDA’ers toont de overstap van Van Hijum (42) aan hoe cruciaal de verkiezingen voor de Provinciale Staten – en de Eerste Kamer die op basis daarvan wordt samengesteld – in maart zijn.

Zijn vertrek uit Den Haag moet de fractie vooral pijn doen. Van Hijum is één van de weinige Kamerleden van het CDA die zich sinds de partij in de oppositie zit wist te profileren. Hij is na fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en Pieter Omtzigt de meest zichtbare christen-democraat.

Van Hijum is als financieel woordvoerder regelmatig in het nieuws. Hij kwam vorig jaar namens het CDA met een tegenbegroting, ageerde tegen bankiersbonussen en de werkgelegenheidsplannen van het kabinet en riep om meer aandacht voor het midden- en kleinbedrijf.

Toch is Van Hijum allesbehalve een oppositietijger. „Een net mens. Iemand die niet uit de heup schiet en argumenten boven sentimenten stelt”, zo omschreef de lokale krant De Stentor hem. Volgens Europarlementariër Wim van de Camp kwam de worsteling van het CDA als bestuurderspartij en het CDA als oppositiepartij samen in Eddy van Hijum, zo zei hij vorig jaar in deze krant. „De balanceeract tussen het partijgeluid en het landsbelang”, aldus Van de Camp.

Van Hijum zelf wil zijn eigen gemis in de fractie niet groter maken dan die is. „Niemand is onmisbaar”, zegt hij.

Van Hijum komt uit Laag Zuthem, in Overijssel, waar hij misschien al eerder dan na de verkiezingen in maart 2015 weer gaat werken. Per 1 november vertrekt CDA-gedeputeerde Theo Rietkerk en het is „een optie” dat Van Hijum diens termijn afmaakt.

Eerder was Van Hijum fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Zwolle. In de tumultueuze periode tijdens kabinet-Rutte I was hij fractiesecretaris van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Als Tweede Kamerlid wordt hij vervangen door de Limburger Martijn van Helvert.