SolarWorld bezorgt Obama kopzorgen over aanpak Chinese hackers

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

SolarWorld Americas zoekt ruzie met China. De grootste fabrikant van zonnepanelen in de Verenigde Staten wil dat Chinese militaire hackers die eerder bedrijfsgeheimen stalen vervolgd worden. Of dat er belastingen worden geheven op bedrijven die gebruik maken van die informatie, meldt The New York Times.

Voor de Amerikaanse autoriteiten gaat het moeilijk worden om de zaak van SolarWorld Americas te behandelen. Want hoe bepalen zij of Chinese concurrenten inderdaad profiteerden van de oneigenlijk verkregen bedrijfsinformatie en in welke mate? Of onderzoek wat oplevert kan de zonnepanelenfabrikant wel gestolen worden, want het wil vooral aandacht voor de ‘oneerlijke’ praktijken van hun Chinese zakenpartners en daarop toegepast overheidsbeleid.

De strijd van SolarWorld Americas geeft president Obama in ieder geval een zonnesteehoofdpijnk. Hij bevindt zich in de lastige spagaat dat hij de strijd tegen klimaatverandering steunt en daarvoor de hulp van China nodig heeft. Maar anderzijds wil Obama ook niet de technologische strijd verliezen van Beijing.

De tien geboden van Apple

Apple is heel streng in welke apps het toelaat in iTunes en welke niet. Cult of Mac publiceerde een lijstje met tien geboden voor gefrustreerde en radeloze programmeurs.

Althans geboden, het is eigenlijk een top tien met redenen waarom programma’s worden geweigerd. De meeste zijn logisch vindt TechCrunch. Tegen bijvoorbeeld ‘app vertoont bugs’ kan weinig ingebracht worden. Maar ‘te weinig informatie beschikbaar’ of ‘voldoet niet aan Developer Program License Agreement’ zijn nogal vage redenen om een app te weigeren.

Toch bieden deze tien geboden eindelijk een kijkje in het niet zo transparante proces waarmee Apple derde partijen beoordeelt. Het bedrijf op de Sinaïberg in Silicon Valley lijkt zelfs een nieuw pad ingeslagen te zijn met hun vernieuwde Common App Rejections-pagina. Daar kunnen ontwikkelaars nu terecht met - de meeste - vragen over het maken van software voor Apple.

Drukke herfst met al die beursgangen

Labor Day is ten einde. Dat betekent dat de herfst is ingeluid in de Verenigde Staten. Het belooft een druk seizoen te worden met alle beursgangen op de agenda, schrijft The Wall Street Journal.

Zo kijken investeerders verlekkerd naar de beursgang van Alibaba die vermoedelijk op 8 september gaat plaatsvinden. Dit wordt mogelijk de grootste IPO in de geschiedenis; er wordt verwacht dat de eerste aandelenemissie van de Chinese internetgigant zeker twintig miljard dollar ophaalt. Daarnaast zal ook Royal Dutch Shell een deel van hun oliepijpleidingen-activiteiten splitsen in een nieuwe publieke onderneming, wat mogelijk heel veel geld kan ophalen gezien eerdere avonturen van concurrenten.

Naast de vele grote beursgangen voorspellen de activiteiten van onder andere Apple (nieuwe iPhone en de iWallet? De iWatch?) en de overname van Tim Hortons door Burger King natuurlijk ook veel rumoer op de beurs. De zomervakantie is weer voorbij. Tijd voor de zakenmannen en beurstijgers om weer geld te verdienen.

    • Hans Klis