Rutte rekent op ‘stevig’ Brussels takenpakket voor Timmermans

Rutte vanavond tijdens het debat in de Tweede Kamer.
Rutte vanavond tijdens het debat in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Rutte rekent op een stevig takenpakket voor de door Nederland voorgedragen Europees commissaris Frans Timmermans (PvdA). Dat zei hij vanavond in de Tweede Kamer. Wat de huidige minister van Buitenlandse Zaken gaat doen in de door de Luxemburger geleide Europese Commissie, wilde Rutte niet zeggen. Dat laat hij aan Juncker over als deze volgende week zijn volledige team inclusief hun portefeuilles bekendmaakt.

Het kabinet weet wel welke rol Timmermans in de 28 leden tellende commissie gaat spelen. Rutte zei er van overtuigd te zijn dat Timmermans een takenpakket krijgt dat “in overeenstemming is met zijn statuur en ervaring”. Het is ook een portefeuille die “heel erg aansluit” bij de Nederlandse uitgangspunten ten aanzien van het beleid dat in Brussel gevoerd moet worden, aldus de premier.

Timmermans wordt een van de vice-voorzitters van het dagelijks bestuur van de Unie. In tegenstelling tot de huidige commissie krijgen de vice voorzitters als clusterhoofd van een aantal commissarissen zwaardere bevoegdheden. Volgens Rutte zal de nieuwe commissie scherpere prioriteiten stellen.

“Het wordt geen commissie van de dingetjes maar van de grote dingen in Europa.”

Timmermans zelf heeft vandaag in Brussel een eerste officieel gesprek gehad met Juncker. De rest van de week volgen de andere kandidaat-commissarissen. Meest genoemd voor Timmermans’ opvolging wordt oud-minister voor ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. Hij zat in het vierde kabinet Balkenende, dat in 2010 ten val kwam. Koenders geeft nu in Mali leiding aan de missie van de Verenigde Naties.