Ook tandenpoetsen kan niet meer zonder iPhone

None

Wanneer komt het nou, dat langbeloofde internet of things? Je weet wel, de slimme koelkast die weet wanneer je melk op is en de magnetron die je met je smartphone kunt aanzetten.

Nou, nu hebben we wat: de Oral-B Pro7000 SmartSeries, een slimme tandenborstel, met ‘intelligente bluetoothtechniek’. Het ding, in fris wit of masculien zwart, heeft zes standen zoals massage, whitening, deep clean. Bijgeleverd een wekkertje met smileys en een heuse poetscoach-app.

Het moet gezegd: de Pro7000 poetst verdacht lekker, dankzij de ‘48.800 oscillerende, roterende en pulserende bewegingen per minuut’. De stevige massagestand wil je zelfs langer dan de twee aanbevolen minuten op je tandvlees voelen. Maar het gaat ons natuurlijk om de intelligentie.

De gratis Oral-B-app is simpel te downloaden, maar mijn Android-toestel kan de tandenborstel niet detecteren. Om te kunnen poetsen, moet ik eerst nieuwe bluetoothprofielen updaten. De inpandige man wil gelukkig wel zijn iPhone uitlenen. Aan de bak!

Het idee is, denk ik, dat je met rechts poetst en met links je smartphone vasthoudt. De timer op de app begint te lopen zodra ik de tandenborstel aanzet. Een 3d-weergave van een gebit laat zien waar ik moet poetsen. Als ik te hard druk, zie ik dat op de app. Na twee minuten krijg ik een motiverend ‘goed gedaan!’-bericht.

De app houdt bij of ik mijn poetsdoelen wel haal, en of ik vaak genoeg flos. Allerlei motivatiebadges moeten me daarbij helpen: midnight brusher, 7-days flossing streak.

Tijdens het poetsen krijg ik, ter afleiding denk ik, nieuwsberichten voorgeschoteld. Poetin op ramkoers, Moslimbroeders gevangen, alles wat je wil weten bij het opstaan. En af en toe een citaat van Confucius: ‘Het maakt niet uit hoe langzaam het gaat, als je maar niet stopt’. Fijn voor bij het poetsen.

Best leuk allemaal – al rechtvaardigt de app de hoge prijs van 249 euro niet. En als ik de iPhone met spuugspetters teruggeef, zegt de man: „Lekker. Zit er ook een beschermhoesje bijgeleverd?”

    • Carola Houtekamer