Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Hé, een nooit eerder gepubliceerd hoofdstuk uit Roald Dahls ‘Sjakie’

Caspar Slok, Violet Beauderest, Veruca Peper, Joris Teevee: ze overleven de rondleiding in Roald Dahls Sjakie en de Chocoladefabriek (1964). Had Dahl voor twee geschrapte personages een gruwelijker lot bedacht?

In het nooit eerder gepubliceerde hoofdstuk van Sjakie, het dit weekend in The Guardian verschenen ‘The Vanilla Fudge Room’, weigeren de personages Wilbur Rice en Tommy Troutbeck te luisteren naar Willy Wonka, de directeur die in Dahls beroemde kinderboek een groep kinderen door zijn chocoladefabriek rondleidt. Slok, Beauderest, Peper en Tevee komen weg met hun ongepaste gedrag en overleven de rondleiding. Geldt dat ook voor Rice en Troutbeck?

‘Nuts to you!’

Aan het begin van het hoofdstuk krijgen beide jongetjes toestemming om op een grote berg suikergoed (‘fudge’) te spelen. Maar ze willen meer: spelen in de wagentjes onderaan de berg. Terwijl ze die beklimmen, en “nuts to you!” roepen naar een protesterende Wonka, legt de directeur aan de meegereisde ouders uit dat de wagentjes leiden naar ‘The Pounding and Cutting Room’, de kamer waar grote brokken suikergoed in mootjes worden gehakt.

Of de jongetjes daar om het leven komen, is niet duidelijk. Een werknemer van Wonka suggereert het en zingt:

“Eight little children – such charming little chicks. But two of them said ‘Nuts to you,’ and then there were six.”

Bewijs is het niet. Zo wordt Caspar Slok volgens zingende oempa loempa’s, Wonka’s dwergvolk, verwerkt tot een stuk Marsepein. Om aan het eind van het boek levend op te duiken.

Ontwrichtend

Toch heeft het hoofdstuk Dahls beroemde en verfilmde kinderboek Charlie and the Chocolate Factory, dat dit jaar 50 jaar bestaat, nooit gehaald. Dahl vond het hoofdstuk “te wild, ontwrichtend en moreel ongepast voor jonge Britse kinderbreintjes”.

Quentin Blake, de vaste illustrator van de boeken van Dahl, maakte speciaal voor The Guardian tekeningen bij het nooit eerder gepubliceerde hoofdstuk. Ook illustreerde hij het artikel ‘Charlie and the Chocolate Factory at 50’, waarin journaliste Lucy Mangan de geschiedenis van het kinderboek uiteen zet.

Het hoofdstuk ‘The Vanilla Fudge Room’ kunt u hier, op de site van the Guardian, lezen.