Nederland gaat aan de selfiestok en wat de dag verder interessant maakt

Foto AP

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Camera, spotlight, selfie

De selfie kan dus nog erger. Die maak je tegenwoordig namelijk met een selfiestok: een draagbaar, inklapbaar statiefje om je smartphone op vast te zetten. Al razend populair in Azië, nu ook in Nederland gearriveerd.

Grote winkels en ketens als Bol.com, Blokker en Bart Smit verkopen de stokken, maar ook een paar slimme ondernemers gaan mee in de hype.

Veiligheid vs. gebruiksgemak

Hoe al die foto’s van Amerikaanse beroemdheden precies gelekt zijn, weten we nog niet. Maar duidelijk is wel dat de iCloud-dienst van Apple vatbaarder is voor inbrekers dan vergelijkbare andere diensten. Vooral de functie ‘Find My iPhone’ was een zwak punt, totdat Apple dit weekend (toevallig?) besloot dat beter te beveiligen.

Waar komen die zwakheden vandaan? Ironisch genoeg door de wens van Apple om de klant niet te veel lastig te vallen met veiligheidsmaatregelen.

Miljarden voor nieuwe voetballers

Kopen, kopen, kopen, dat hebben de Europese voetbalclubs tot vannacht 23:59 gedaan. Ze gaven in totaal 2,9 miljard euro uit aan nieuwe spelers. NRC Q zet de belangrijkste trends op de transfermarkt op een rij. Gevallen topclubs zijn op zoek naar spelers die hun nieuwe glorie geven, en investeringsmaatschappijen verdienen mee aan de transfers.

Appgestuurd poetsen

Met rechts poetsen, met links je smartphone vasthouden. Het beloofde internet of things is weer een stukje dichterbij, met de slimme tandenborstel.

Een 3D-weergave van een gebit laat zien waar je moet poetsen, wat je overslaat, en of je te veel druk zet. Om je af te leiden van het routineklusje stuurt de app ook nieuwsberichten. Of motivatiespreuken van Confucius. “Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, als je maar niet stopt.”

En verder

Chat-apps zijn er in alle soorten en maten. Iedere app heeft zijn eigen gebruikers, codes en etiquette. Welke chat-app past bij jou?

Zes weken, twee winstwaarschuwingen. En dan ook nog een historisch lage beurskoers. Het gaat niet goed met de Britse supermarktketen Tesco. Is er een oplossing?

Profiteren van de beurs? Reken eerst goed uit wat je eigenlijk overhoudt aan winstgevende aandelen, waarschuwt Business Insider. Dat kan weleens flink tegenvallen.

    • Annemarie Sterk