Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Minister Schippers gaat nadenken over splitsing NZa

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat nadenken over de aanbeveling van de commissie Borstlap dat de NZa opgesplitst moet worden. Vandaag is het rapport over de toezichthouder gepresenteerd, waarvan de belangrijkste conclusies gisteren al via NRC naar buiten kwamen.

Minister Schippers tijdens een plenair debat over de NZa, begin juli.
Minister Schippers tijdens een plenair debat over de NZa, begin juli. Foto ANP/Martijn Beekman

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat nadenken over de aanbeveling van de commissie-Borstlap dat de NZa opgesplitst moet worden. Vandaag is het rapport over de toezichthouder gepresenteerd, waarvan de belangrijkste conclusies gisteren al via NRC naar buiten kwamen.

Minister Schippers zegt het spanningsveld te herkennen tussen de verschillende rollen die de NZa op dit moment heeft. De zorgautoriteit stelt de regels voor de zorgmarkt op, en controleert ziekenhuizen en verzekeraars of ze zich wel aan die regels houden.

NZa heeft 3 maanden om personeelsbeleid aan te pakken

Het rapport wordt door de minister verder als ‘gedegen’ omschreven. Volgens persbureau Novum omzeilt ze echter de kritiek die haar ministerie krijgt in het rapport. VWS zou zich te veel bemoeien met het werk van de NZa. Schippers erkent dat zo nu en dan de grenzen worden opgezocht, maar dat beide partijen ‘in hun onderlinge verkeer binnen de geldende verantwoordelijkheidsverdelingen handelen’.

De aanbevelingen over het ICT- en personeelsbeleid worden door Schippers onderschreven. De minister wil dat de NZa binnen drie maanden met een plan komt om ‘tekortkomingen grondig aan te pakken’.

Publicatie vervroegd

Het grootste deel van het rapport kwam gisteren al naar buiten via NRC. Het rapport is vernietigend over de gang van zaken bij de NZa. De toezichthouder moet worden opgesplitst, daar de NZa zowel de regels voor de zorgmarkt opstelt, als ze controleert. Die taken kunnen niet door dezelfde organisatie worden uitgevoerd, aldus het rapport.

Uit het rapport blijkt verder dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zich te veel bemoeit met het werk van de toezichthouder. Zo bleek gisteren dat VWS de NZa onder druk zette om 100 miljoen euro aan het Erasmus MC in Rotterdam te verstrekken. Dergelijke individuele gevallen dienen niet door het ministerie afgehandeld te worden.

Daarnaast heeft het ministerie druk uitgeoefend op de commissie-Borstlap. Vandaar dat het rapport vandaag al is verschenen, tien dagen eerder dan de bedoeling was. De publicatie van het rapport is nu vóór een uitzending van Zembla komende donderdag over de NZa en de presentatie van een boek van Arthur Gotlieb, de overleden klokkenluider die de misstanden bij de zorgautoriteit naar buiten bracht. Volgens het ministerie was de deadline echter 31 augustus, en heeft VWS de commissie daaraan gehouden.

Het hele rapport staat hier online