Marokkaanse linzensoep met yoghurt en chili-uienringen

illustratie jet peters

Voor een kom van deze kruidige rode linzensoep uit Diana Henry’s Food from Plenty zou je je eerstgeboorterecht nog verkopen. De chili-uienringen zijn optioneel (maar beslist een aanrader, vind ik). Als u geen zin heeft om ze te maken, fruit dan een fijngesneden chilipeper mee met de knoflook, of maak de soep op het laatst op smaak met harissa.

De recepten zijn bedoeld voor acht personen.

Voor de soep:

3 el olijfolie

1 ui, fijngesnipperd

2 stengels bleekselderij, fijngesneden

3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 el gemalen komijn

½ el gemalen koriander

2 tl ras el hanout

280 g rode linzen

400 g blokjes tomaat uit blik

1,2 l kippenbouillon of water

zout en peper

6 el grofgehakte koriander, plus extra

Voor de chili-uienringen:

2 uien, in heel dunne ringen

2 el olijfolie

½ tl kaneel

2 tl bruine basterdsuiker

1 fijngesneden rode chilipeper (zaadjes eruit)

het sap van ½ kleine citroen

Voor erbij:

Griekse yoghurt