Marokkaanse linzensoep

Voor een kom van deze kruidige rode linzensoep uit Diana Henry’s Food from Plenty zou je je eerstgeboorterecht nog verkopen. De chili-uienringen zijn optioneel (maar beslist een aanrader als u het mij vraagt). Als u geen zin heeft om ze te maken, voeg dan 2, zonder zaadlijsten fijngesneden chilipepers toe aan de soep, of harissa naar smaak.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de uisnippers en bleekselderij zacht en glazig. Bak de knoflook en specerijen 1 minuut mee. Voeg de overige soepingredienten toe, behalve de koriander. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten pruttelen, of tot de linzen uiteenvallen. Voeg zout en peper en de koriander toe.

Voor de chili-uienringen: bak de uienringen in zeer hete olijfolie goudbruin en deels krokant. Voeg de kaneel, suiker en chilipeper toe. Roer tot de suiker is gesmolten; voeg dan het citroensap en zout en peper toe. Serveer de soep in warme kommen en schep er een dot yoghurt en de chili-uienringen op. Garneer met de korianderblaadjes.