Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Lees hier het rapport van de commissie-Borstlap over de NZa

Voorzitter Hans Borstlap van de onderzoekscommissie tijdens de presentatie van het rapport over het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Voorzitter Hans Borstlap van de onderzoekscommissie tijdens de presentatie van het rapport over het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Foto ANP/Martijn Beekman

Het rapport van de commissie-Borstlap over de wantoestanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is vanochtend gepresenteerd. In het verslag wordt een hard oordeel geveld over de gang van zaken bij de toezichthouder.

Het onderzoek naar de NZa - die toezicht moet houden op een goed werkende zorgmarkt - werd in april dit jaar aangekondigd, na berichtgeving in NRC Handelsblad. NZa-medewerker Arthur Gotlieb had een lijvig bezwaarschrift geschreven na een negatieve beoordeling van zijn functioneren bij de NZa. In het dossier stond tevens veel informatie over wantoestanden bij de zorgautoriteit. Gotlieb pleegde in januari dit jaar zelfmoord.

Hans Borstlap, oud-topambtenaar en lid van de Raad van State werd vervolgens door minister Schippers aangesteld om onderzoek te doen naar de gang van zaken bij de NZa.

Lees hier het hele dossier over de NZa.

Schippers: ‘gedegen’ onderzoek

De belangrijkste bevindingen uit het verslag waren gisteren al bekend. Drie conclusies:

  1. Over Arthur Gotlieb: de commissie schrijft dat hij werd verwaarloosd, genegeerd en uitgesloten van belangrijke vergaderingen. Er is geen bewuste tegenwerking geconstateerd, maar de commissie kan zich voorstellen dat Gotlieb dat wel zo beleefde.
  2. Over het personeelsbeleid: de commissie heeft daar geen goed woord voor over. Er werd geen tegenspraak geduld en men was te veel gericht op het ondersteunen van het management in plaats van de medewerkers.
  3. Over de relatie met het ministerie van VWS: volgens de commissie bestaat er ‘de schijn van ongerechtvaardigde inmenging’. VWS bemoeit zich te veel met de NZa, tot op het niveau dat het ook betrokken is bij individuele zaken, zoals gisteren al bleek bij de toekenning van 100 miljoen euro aan het Erasmus MC in Rotterdam. De NZa werd door VWS onder druk gezet om dit te doen.

Minister Schippers van VWS noemde het rapport ‘gedegen’. Het volledige rapport is hier te lezen: