Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Kustwacht Curaçao stopt met patrouilles - ‘te gevaarlijk’

Haven met op de voorgrond de kustwacht van Curaçao.
Haven met op de voorgrond de kustwacht van Curaçao. ANp / Lex van Lieshout

De Nederlandse kustwacht in het Caribisch deel van het koninkrijk voert geen patrouilles meer uit in de territoriale wateren rond Curaçao en Bonaire. Dat meldt de vakbond voor kustwachtpersoneel, NAPB. Dat komt door het toenemende geweld tegen kustwachtpersoneel.

Volgens een woordvoerder van de Kustwacht voert het personeel nog wel reddingsoperaties uit. Ook wordt de kust nog steeds gemonitord, maar dan vanuit de lucht door de vliegende brigade van het steunpunt Hato op de luchthaven van Curaçao. De piloten zijn niet betrokken bij de acties. Curaçao is een populair doorvoereiland voor drugs.

Volgens de NAPB worden leden geregeld geïntimideerd:

“De overheid noch de kustwacht zelf kan de veiligheid van de leden garanderen. Zo werd een Curaçaose kustwachter begin vorige maand bijna aangereden en overreden en zijn twee Bonairiaanse kustwachtleden afgelopen vrijdag in een uitgaansgelegenheid met een kapmes mishandeld.”

Vakbond wil dat dienstwapen mee naar huis mag

Dit laatste incident was voor de vakbond reden om opnieuw te pleiten voor het meenemen van het dienstwapen naar huis. Officieren in een hogere rang mogen dat wel. De vakbond wil al jaren dat die ongelijkheid wordt opgeheven. De kustwacht van Aruba en Sint Maarten werkt gewoon door, zij zijn niet betrokken bij de acties van de Curaçaose vakbond. (Novum)