Jo Elsendoorn, oud-muziekprogrammeur Holland Festival, overleden

Jo Elsendoorn, voormalig perschef en muziekprogrammeur van het Holland Festival, is vrijdag op 99-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1951 tot 1977 aan het festival verbonden. Als onvermoeibaar voorvechter van de avant-garde bezorgde hij het festival een internationale reputatie op het gebied van de hedendaagse muziek. Als programmaleider-muziek, de functie die hij sinds 1968 bekleedde, introduceerde hij onder meer Olivier Messiaen, Luciano Berio, Luigi Nono, Morton Feldman, Mauricio Kagel, György Ligeti en Philip Glass in Nederland. Wie het stuk niet wilde horen, moest de zaal maar verlaten, zei Elsendoorn tegen het rumoerige publiek dat op het Holland Festival van 1969 de Nederlandse première van Karlheinz Stockhausens Stimmung verstoorde.

Ook verleende Elsendoorn compositieopdrachten aan jonge Nederlandse componisten als Louis Andriessen, Peter Schat, Otto Ketting en Jan van Vlijmen. (NRC)