Kinderen niet meteen terug naar ‘jihadgangers’

Foto ANP/Lex van Lieshout

Als de voor jihadplannen gearresteerde ouders uit Huizen worden vrijgelaten, krijgen zij hun kinderen niet meteen terug. De Raad voor de Kinderbescherming (RvK) wil dan eerst onderzoeken of de kinderen veilig zijn bij hun ouders, ook als het OM besluit niet verder te vervolgen.

Een woordvoerder van de RvK: “Nu wij erbij zijn betrokken maken we onze eigen afwegingen”. Daartoe zal de Raad onder meer nagaan “of de kinderen iets hebben meegekregen van de ideeën van de ouders over het kalifaat”, aldus de woordvoerder. “We willen weten hoe ouders bij wie dit gedachtegoed leeft, de veiligheid van hun kinderen kunnen garanderen.”

‘Dit is gedachtepolitie’

Jeugdrechtadvocaat Reinier Feiner vindt het voornemen de kinderen ook na vrijlating van de ouders in een pleeggezin te laten een ernstige inbreuk op de rechten van de ouders. “Ouders zijn in Nederland vrij om hun kinderen op te voeden in hun eigen levensovertuiging. Dit is de gedachtepolitie.”

Afgelopen vrijdag zijn twee koppels gearresteerd die ervan worden verdacht met hun in totaal zes kinderen naar Syrië te willen afreizen om zich bij de IS-strijders te voegen. Bij die arrestatie zijn de kinderen, in de leeftijd van 8 maanden tot 9 jaar, uit huis geplaatst bij pleegouders en voor een periode van drie maanden onder toezicht gesteld van jeugdzorg.

De reden daarvoor was volgens de RvK dat zij op vrijdag via een ambtsbericht uit Den Haag werden geïnformeerd dat bij de gezinnen beide ouders zouden worden opgepakt. De RvK heeft toen besloten de kinderen te verwijderen uit die ‘stressvolle situatie’ en ze over te brengen naar een ‘veilige plek’. De rechter heeft daartoe ‘een spoeduithuisplaatsing’ uitgesproken.

Plaatsing in vertrouwde kring heeft voorkeur

Het is ongebruikelijk dat kinderen bij een arrestatie van de ouders naar pleeggezinnen gaan. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat jeugdzorg wordt ingeschakeld voor een arrestatie”, zegt Bart Nooitgedagt, voorzitter van de vereniging voor strafrechtadvocaten. Normaal gesproken worden ouders in zo’n geval in staat gesteld zelf iets voor de kinderen te regelen, zegt ook jeugdrechtadvocaat Reinier Feiner. “Dan bellen ze oma, of een buurvrouw.”

De Kinderbescherming wil niet reageren op de vraag hoe vaak justitie vraagt naar een gezin te kijken waarvan de ouders opgepakt worden. Het OM laat weten dat van geval tot geval wordt bekeken, maar zegt geen cijfers te hebben. Nooitgedagt heeft zelf recent tweemaal meegemaakt dat kinderen van vrouwen die ervan verdacht werden de strijd van IS te steunen onder toezicht werden geplaatst.

De kinderen van de ouders uit Huizen zijn niet geplaatst bij familie of bekenden. Een plaatsing in vertrouwde kring is wel het uitgangspunt van de jeugdwet, zegt Feiner, omdat dat voor de kinderen minder ingrijpend is. In dit geval kon dat niet volgens de RvK, omdat ze de omgeving van de ouders niet kent, en dus ook niet kon inschatten of de kinderen daar wel veilig zouden zijn, zegt een woordvoerder.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Paspoort intrekken? Op welke grond eigenlijk? (€)