Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Kabinet bekritiseert Israëlische claim op stuk grond

Het kabinet is bezorgd om de gevolgen van Israëls beslissing om een stuk land op te eisen op de Westelijke Jordaanoever. “De EU, waaronder Nederland, veroordeelt de onteigening en roept op tot het terugdraaien van het besluit”, aldus het kabinet vanavond in een verklaring.

Het kabinet is bezorgd om de gevolgen van Israëls beslissing om een stuk land op te eisen op de Westelijke Jordaanoever. “De EU, waaronder Nederland, veroordeelt de onteigening en roept op tot het terugdraaien van het besluit”, aldus het kabinet vanavond in een verklaring.

Israël claimde gisteren een stuk van ruim vierhonderd hectare grond bij Bethlehem om een nieuwe nederzetting te bouwen. Het besluit valt “zeer ongelukkig, daags na een akkoord over het staakt-het-vuren”, vindt het kabinet.

“Het draagt bepaald niet bij aan de deëscalatie van de fragiele situatie.”

Het kabinet schrijft in de verklaring dat Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever in strijd zijn met het internationaal recht. Ze zijn een “obstakel voor het bereiken van een tweestatenoplossing”. De anti-nederzettingengroep Vrede Nu zei ook al dat een tweestatenoplossing voor het conflict met de Palestijnen hiermee alleen maar moeilijker wordt.