Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Jimi Jamison, de zanger van de Baywatch-tune, is overleden

Screenshot: YouTube

Jimi Jamison is in de nacht van zondag op maandag overleden. De voorman van eighties rockband Survivor vergaarde vooral veel bekendheid met de introtune van Baywatch, waar een complete generatie mee groot is geworden.

Het nieuws van Jamisons overlijden werd naar buiten gebracht via de Facebookpagina van Survivor, waar hij tot op het laatst nog bij zong:

Jamison zong eerder al bij Target en de heavy metalformatie Cobra. Daarnaast verzorgde hij ook achtergrondvocalen voor ZZ-Top. Als Cobra in 1983 uit elkaar valt, lijkt Survivor een logische stap. De band heeft twee jaar eerder een megahit gescoord met Eye of the Tiger, vooral bekend van de soundtrack van Rocky III, maar lijkt een eendagsvlieg te worden.

Als Jamison in 1984 de band versterkt, leidt dat tot een heropleving van Survivor. De stadionrockers scoren met Burning Heart weer een megahit, die net als Eye of the Tiger een Rocky-connectie heeft:


Daarnaast scoort de groep ook hits als High On You en The Search Is Over, die allen op het hitalbum Vital Signs staan.

Het succes is wederom van korte duur: aan het einde van de jaren tachtig is er steeds minder behoefte aan de massale en overgeproduceerde sound van Survivor en aanverwante bands. In 1989 besluit Jamison dan ook om alleen verder te gaan en met een halve coverband nummers van zijn oude werkgever te zingen. Het is in deze periode dat hij de meeste bekendheid vergaart door de openingstune van Baywatch te componeren en te zingen:


I’m Always Here zal echter het enige succesnummer van Jamison als soloartiest blijven; diens soloplaten worden bijna niet opgemerkt door het grote publiek, een kleine groep fans daargelaten. In 2011 neemt Jamison nog een plaat op met Bobby Kimball, bekend van Toto. Het is ook in dat jaar dat Jamison weer bij Survivor gaat zingen en afgelopen zaterdag stond hij nog met die band op het podium. Een dag later werd hij getroffen door een hartaanval. Jimi Jamison is 63 geworden.