Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

IS publiceert video van onthoofding tweede Amerikaanse journalist

Een foto, verspreid door het 'mediacentrum' van IS in Raqqa, Syrië. Een strijder van de groep houdt een vlag in de lucht vanuit een gevechtsvliegtuig dat werd veroverd op het Syrische leger.
Een foto, verspreid door het 'mediacentrum' van IS in Raqqa, Syrië. Een strijder van de groep houdt een vlag in de lucht vanuit een gevechtsvliegtuig dat werd veroverd op het Syrische leger. Foto AP

De terreurgroep Islamitische Staat heeft een video gepubliceerd waarin te zien is dat journalist Steven Sotloff wordt onthoofd. Dat meldt persbureau Reuters. Net als bij eerdere onthoofdingsvideo’s gaat dit filmpje gepaard met een waarschuwing aan degenen die de strijd aangaan tegen IS.

De video heet volgens persbureau AP “A Second Message to America”. De man die Sotloff onthoofdt noemt de moord een “vergelding” voor de Amerikaanse luchtaanvallen in Irak. De beul dreigt er ook mee een ontvoerde Brit - David Cathorne Haines - te vermoorden.

“Ik ben terug, Obama, en ik ben terug door jouw arrogante beleid ten opzichte van de Islamitische Staat… ondanks onze ernstige waarschuwingen.”

Update 22.45 uur: een woordvoerder van het Witte Huis, Josh Earnest, reageerde vanavond. Hij zei dat de regering in gedachten en gebed bij de familie van Sotloff is en dat de echtheid van de video nog onderzocht moet worden.

Jaar geleden ontvoerd

Andere regeringen wordt geadviseerd niet mee te doen aan het “kwaadaardige verbond met de Verenigde Staten tegen IS”. Het bestaan van het filmpje werd voor het eerst gemeld door de SITE Intelligence Group, een Amerikaanse organisatie die terrorisme monitort. Het Witte Huis kon de echtheid ervan niet direct bevestigen.

De moeder van Sotloff richtte zich vorige week in een hartroerend pleidooi tot de ontvoerders van haar zoon. “Mijn zoon mag niet gestraft worden voor zaken waar hij geen controle over heeft”, zei ze in een videoboodschap.

“Als journalist reisde hij naar het Midden-Oosten om het lijden van moslims onder dictators onder de aandacht te brengen. Hij is een eerbiedwaardige man en heeft altijd geprobeerd op te komen voor de zwakkeren.”

De 31-jarige Sotloff werd in augustus vorig jaar voor het laatst gezien in Syrië. In augustus was hij opeens te zien in de onthoofdingsvideo van fotograaf James Foley. Die werd omgebracht uit wraak voor Amerikaanse luchtaanvallen op IS in Irak. Sotloff zou hetzelfde lot ondergaan als de VS daarmee door zouden gaan, dreigde IS.

Sotloff studeerde in Florida voordat hij vertrok naar het Midden-Oosten. Hij schreef op freelance basis verhalen vanuit Syrië, Egypte en Libië voor onder meer Time en Foreign Policy. Collega-journalisten herinnerden op Twitter aan de stukken die hij schreef over Syrië en Syrische vluchtelingen:

Twitter avatar joshuahersh Joshua Hersh Steven Sotloff wrote a beautiful article about a Syrian refugee camp that I was too scared to visit http://t.co/AGkUScRO3J