Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ICT-project bij SVB gestopt; fiasco kost 43,7 miljoen euro

Kantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Rotterdam.
Kantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Rotterdam. Foto ANP/Lex van Lieshout

De mislukte invoering van een nieuw ICT-systeem kost de Sociale Verzekeringsbank (SVB) 43,7 miljoen euro. Dat is inclusief de kosten voor het afkappen van het project, die 10,5 miljoen euro bedragen.

Dat zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma in antwoord op Kamervragen rondom de gang van zaken bij het ICT-project. De systemen bij de SVB - die gaat over de betaling van uitkeringen - stammen nog uit de jaren tachtig. Die zullen de komende tijd worden bijgewerkt zodat ze voor de komende vijf jaar nog mee kunnen. Ook gaat de SVB kijken of het bepaalde delen van het geflopte systeem alsnog kan gebruiken.

Voor de verstrekking van de Kinderbijslag en de AOW zal dit geen gevolgen hebben, zo bezweert Klijnsma.

Systeem was gelijk al achterhaald

Het doorgaan met de invoering van een nieuw Multiregelingensysteem (MRS) bij de SVB werd in een tussentijdse rapportage gezien als ‘zeer problematisch’. Het MRS kan in de huidige vorm niet worden gebruikt, zo luidt de conclusie.

Capgemini kreeg in 2006 de opdracht om een systeem te ontwikkelen voor een betere dienstverlening; vorig jaar werd het MRS opgeleverd. Toen bleek echter al gauw dat het systeem achterhaald was en niet aan de eisen voldeed. Daarnaast verliep de samenwerking tussen Capgemini en de SVB niet goed.

Eind dit jaar zal de samenwerking tussen de SVB en de automatiseerder worden beëindigd.

In een eerdere versie van dit artikel schreven we dat het mislukken van het project 43,7 miljoen euro kostte, en dat de 10,5 miljoen euro voor het afkappen daar nog bovenop kwamen. Dat is onjuist: de 43,7 miljoen is inclusief de kosten voor het annuleren.

Tips over falende ICT-projecten bij de overheid? Mail ons op ictonderzoek@nrc.nl. Alle tips worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld.